Smakosze.pl Przepisy Wrzuć banany na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to mój ulubiony deser
Fot. YouTube/Cooking kisy

Wrzuć banany na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to mój ulubiony deser

15 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na to, żeby zjeść coś słodkiego. Książki proponują nam różne przepisy, które najczęściej się sprawdzają, jednak niektóre posiłki, po jakim czasie się po prostu nudzą. W takiej sytuacji wskazane jest, aby próbować nowych rzeczy. Ten deser z pewnością zostanie z wami na dłużej, a sposób jego przygotowania jest banalnie prosty.

Banany jako dodatek do deseru

Banany to z pewnością owoce, które zdobyły sympatię wielu osób. Można je wykorzystać w naprawdę dużej ilości posiłkach. Między innymi w owsiankach na słodko . Mogą być głównym składnikiem naszych deserów , czyli np. ciasto bananowe czy krem bananowy . Ale mogą być również tylko dodatkiem np. pancakes z bananami , czy też wspomniana owsianka. Ten bananowy deser natomiast nie ma sobie równych.

Duża ilość bananów obok siebie
Fot. Canva
Weź kromkę chleba i przyłóż do niej słoik. Ktoś za ten patent powinien dostać medal

Bananowy deser doprowadzi Cię do szaleństwa

Aby nasz deser wyszedł smaczny , potrzebne nam są następujące składniki. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z kanału Cooking kisy na YouTube. Z tego też kanału pochodzą zdjęcia.

Składniki:

  • 2 banany
  • 20 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 50 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 130 g mąki
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 8 g proszku do pieczenia

Deser bananowo-kakowy. Wykonanie jest banalne

Na patelni rozgrzewamy masło , po chwili dodajemy łyżkę stołową cukru . Podgrzewamy na średnim ogniu aż do karmelizacji . W międzyczasie obieramy banany ze skórki i kroimy na pół tak, aby uzyskać cztery płaskie części. Owoce kładziemy na patelnię .

Kiedy banany się smażą, robimy nasze ciasto . Do miski wbijamy jajko, dodajemy 50 g cukru i 8 g cukru waniliowego. Wszystko mieszamy, po czym wlewamy 50 ml oleju i 100 ml mleka. Ponownie mieszamy. Następnie dodajemy 130 g mąki pszennej, 20 g gorzkiego kakao oraz 8 g proszku do pieczenia. Wszystko znowu mieszamy .

Kiedy uzyskamy gładką masę, przekładamy ją na patelnię tak, aby przykryła nasze banany . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie starannie odwracamy nasz deser na drugą stronę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ciasto przekładamy na talerz .

Sprawdź przepis na banany w cieście francuskim . Zobacz pomysł na ciasto mandarynkowe .

Ciasto z bananami w środku
Fot. YouTube/Cooking kisy

Źródło: YouTube/Cooking kisy

W Dino kompletnie zwariowali. Uwielbiane mięso Polaków za bezcen, taniej niż w hipermarketach
Kroję i wrzucam do garnka z kapuśniakiem. To najlepsza wersja tej zupy
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy