Smakosze.pl Porady Wrzuć obierki ziemniaków do czajnika i zagotuj wodę. Pozbędziesz się uporczywego problemu
canva/HappyNati, nzfhatipoglu

Wrzuć obierki ziemniaków do czajnika i zagotuj wodę. Pozbędziesz się uporczywego problemu

17 września 2023

Czysty czajnik bez kamienia jest gwarancją smacznych i zdrowych napojów. O stan urządzenia można zadbać na wiele sposobów, ale jeden jest wyjątkowo skuteczny. Zakłada wykorzystanie obierek ziemniaka.

Czyszczenia czajnika może być proste

Droga specjalistyczna chemia do czyszczenia kamienia nie będzie konieczna, jeśli zachowamy resztki z obiadu. Obierki ziemniaka nie muszą od razu trafiać do kosza. Maja bowiem wiele ciekawych zastosowań.

Nim jednak zaczniemy szukać pomysłu na poprawienie ich smaku, warto rozważyć zastosowanie ich w roli środka czyszczącego czajnik. Prosty i ekologiczny patent na usunięcie kamienia opisujemy w dalszej części artykułu.

Czajnik z osadem kamienia.jpg
canva/Iuliia Mikhalitskaia
Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

Obierki ziemniaka usuną kamień

Metoda w duchu zero waste pozwoli wam usunąć kamień w kilka chwil. Świeże warzywne resztki wystarczy wrzucić do pustego czajnika i zalać zimną wodą. Kolejnym krokiem będzie zagotowanie płynu.

Po chwili powinniśmy uzyskać lśniąco czysty czajnik, który teraz należy już tylko opróżnić i opłukać poprzez zagotowanie czystej wody. W ten sposób usuniemy resztki ziemniaka i innych niepożądanych zanieczyszczeń.

Jak jeszcze można czyścić czajnik?

Gdy nie macie pod ręką ziemniaczanych obierek, możecie przetestować działanie octu. Szklankę kwaśnego płynu wlewamy do czajnika wraz z połową szklanki wody. Zagotowujemy i pozostawiamy na 30 minut. Usuwamy wraz z kamieniem i dokładnie płuczemy czajnik.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie ziemniaczanych resztek. Obierki możecie dodać do rosołu. Tak robi Ewa Wachowicz i uzyskuje znakomite efekty. Możecie też przygotować z nich domowe chipsy .

Czysty czajnik.jpg
canva/ Hikarui
Dostałam ten przepis na surówkę od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji
Rodzina cały czas prosi mnie o ucierane ciasto ze śliwkami. Korzystam z przepisu mojej babci
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy