Smakosze.pl Porady Wrzucasz liść laurowy na początku, czy na końcu gotowania? Tylko 1 sposób jest poprawny
canva/joannawnuk

Wrzucasz liść laurowy na początku, czy na końcu gotowania? Tylko 1 sposób jest poprawny

13 kwietnia 2023

Liść laurowy jest dodawany do wielu potraw. Często wrzucany jest już na samym początku ich przyrządzania. Takie rozwiązanie niekoniecznie jest idealne. Podpowiadamy, jak użyć przyprawy, by uzyskać maksimum korzyści.

Kiedy dodać liść laurowy do potrawy?

Najkorzystniejsze, pod kątem uzyskania smaku i wydobycia prozdrowotnych właściwości z przyprawy, jest wrzucenie pod koniec gotowania. Dlaczego? Liść laurowy przyrządzany dłużej traci część swojego dobroczynnego działania.

Jednocześnie przyrządzana z nim potrawa może nabrać charakterystycznej goryczki, która niekoniecznie będzie nam odpowiadała. Uniknąć takiej sytuacji pozwoli wrzucenie przyprawy do garnka na 5-10 minut przed końcem gotowania i usuniecie jej po upływie tego czasu.

Wachowicz robi mielone z aż dwóch rodzajów mięsa. Jedno jest rzadkim wyborem

Jakie są korzyści z sięgania po liść laurowy?

Przyprawa nie jest jedynie atrakcyjnym dodatkiem smakowym. Choć nadaje niesamowitego aromatu, ma też wiele innych zalet. Jedną z nich jest wspomaganie układu trawiennego. Właściwość ta czyni liść laurowy doskonałym dodatkiem do dań ciężkostrawnych np. z dodatkiem kapusty czy tłustych mięs.

Co więcej, produkt wykazuje działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne , więc będzie wsparciem podczas chorób. Można także wykonać z niego olejek, który pomoże migrenę czy, bóle reumatyczne.

Co jeszcze warto wiedzieć o liściu laurowym?

Stanowiąca element wielu potraw przyprawa powinna być wyjmowana z nich przed podaniem . Zjedzenie twardego kawałka listka może mieć bardzo przykre konsekwencje dla naszego przełyku czy żołądka. Nie warto podejmować ryzyka.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji o liściu laurowym. W tym artykule zdradzamy jak przygotować z niego prozdrowotny napar . Ten natomiast wyjaśnia, jak przyprawa może pomóc w przechowywaniu innych produktów spożywczych .

Liść laurowy dodaj pod koniec gotowania.png
canva/jeehyun
Uwielbiasz rabarbar? Cudownie, ale tę jego cześć koniecznie wyrzuć do kosza
Happy hours w Lidlu. Masz szanse na wielkie obniżki, 1 warunek jest konieczny
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy