Dlaczego należy zawsze usuwać liście laurowe z potraw? Mało kto zna powód
Liście laurowe są w powszechnym użyciu w naszej kuchni. Żadna tradycyjna zupa czy gulasz nie mogą obyć się bez ich dodatku. Przyprawę jednak zawsze należy usunąć z potrawy po zakończeniu gotowania. Ich pozostawienie może poskutkować przypadkowym spożyciem liścia, co jest bardzo niepożądane.
Liście laurowe nadają subtelny ziołowy smak. Dodaje się je do potraw długo gotowanych. W przeciwieństwie do innych przypraw zaleca się, aby nie pozostawiać liści w garnku z gotowym daniem. Dowiedz się dlaczego.
Czy liście laurowe są toksyczne?
Przez długi czas popularne było stwierdzenie, że liście laurowe mają toksyczne właściwości. Wiele osób usuwało je z garnka właśnie ze względu na tę rzekomą ich cechę. Badania laboratoryjne rozwiały wszelkie wątpliwości na ten temat.
Substancje zawarte w liściach laurowych są dla ludzkiego organizmu całkowicie nieszkodliwe. Gdyby było inaczej, z pewnością nie cieszyłyby się taką popularnością w naszych garnkach. Jedyne, czemu liść laurowy może zaszkodzić, to niektóre szczepy bakterii i grzybów.
Olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych są cenione w medycynie ludowej. Są niezastąpione w walce z drobnoustrojami. Posiadają jednak jedną cechę, przez którą lepiej nie spożywać ich w całości. Czemu należy usuwać liście laurowe z potrawy?
Z jakiego powodu lepiej nie zostawiać liści laurowych w garnku?
Teoretycznie liście laurowe nadają się do spożycia. Nie zawierają w sobie szkodliwych związków. Problem tkwi w ich szczególnych właściwościach fizycznych.
Liście laurowe mają sztywną i skórzastą budowę. Mimo wielogodzinnego czasem gotowania, nie miękną w trakcie obróbki. Krawędź liścia jest twarda, i można wręcz powiedzieć, że ostra. Te cechy nie czynią w przyprawy smakowitego kąska.
Próba spożycia liścia laurowego może skończyć się zadławieniem. W przypadku jego połknięcia, istnieje ryzyko pokaleczenia układu pokarmowego przez ostrą krawędź liścia. Aby uniknąć takich przykrych przypadków, liście powinno się usuwać z garnka po zakończeniu gotowania. Jeśli któryś z nich przypadkiem trafi jednak do Twoich ust, najlepiej czym prędzej go wypluć. Liście laurowe to skuteczna broń w walce z nieproszonymi gośćmi. Napar z dwóch popularnych przypraw potrafi zdziałać cuda.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce
Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama