Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego należy zawsze usuwać liście laurowe z potraw? Mało kto zna powód
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.12.2022 20:51

Dlaczego należy zawsze usuwać liście laurowe z potraw? Mało kto zna powód

liście laurowe
Canva / Nicolas Garrat

Liście laurowe są w powszechnym użyciu w naszej kuchni. Żadna tradycyjna zupa czy gulasz nie mogą obyć się bez ich dodatku. Przyprawę jednak zawsze należy usunąć z potrawy po zakończeniu gotowania. Ich pozostawienie może poskutkować przypadkowym spożyciem liścia, co jest bardzo niepożądane.

Liście laurowe nadają subtelny ziołowy smak. Dodaje się je do potraw długo gotowanych. W przeciwieństwie do innych przypraw zaleca się, aby nie pozostawiać liści w garnku z gotowym daniem. Dowiedz się dlaczego.

Czy liście laurowe są toksyczne?

Przez długi czas popularne było stwierdzenie, że liście laurowe mają toksyczne właściwości. Wiele osób usuwało je z garnka właśnie ze względu na tę rzekomą ich cechę. Badania laboratoryjne rozwiały wszelkie wątpliwości na ten temat.

Substancje zawarte w liściach laurowych są dla ludzkiego organizmu całkowicie nieszkodliwe. Gdyby było inaczej, z pewnością nie cieszyłyby się taką popularnością w naszych garnkach. Jedyne, czemu liść laurowy może zaszkodzić, to niektóre szczepy bakterii i grzybów.

Olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych są cenione w medycynie ludowej. Są niezastąpione w walce z drobnoustrojami. Posiadają jednak jedną cechę, przez którą lepiej nie spożywać ich w całości. Czemu należy usuwać liście laurowe z potrawy?

Z jakiego powodu lepiej nie zostawiać liści laurowych w garnku?

Teoretycznie liście laurowe nadają się do spożycia. Nie zawierają w sobie szkodliwych związków. Problem tkwi w ich szczególnych właściwościach fizycznych.

Liście laurowe mają sztywną i skórzastą budowę. Mimo wielogodzinnego czasem gotowania, nie miękną w trakcie obróbki. Krawędź liścia jest twarda, i można wręcz powiedzieć, że ostra. Te cechy nie czynią w przyprawy smakowitego kąska.

Próba spożycia liścia laurowego może skończyć się zadławieniem. W przypadku jego połknięcia, istnieje ryzyko pokaleczenia układu pokarmowego przez ostrą krawędź liścia. Aby uniknąć takich przykrych przypadków, liście powinno się usuwać z garnka po zakończeniu gotowania. Jeśli któryś z nich przypadkiem trafi jednak do Twoich ust, najlepiej czym prędzej go wypluć. Liście laurowe to skuteczna broń w walce z nieproszonymi gośćmi. Napar z dwóch popularnych przypraw potrafi zdziałać cuda.

Canva / Ballun
Canva / Ballun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: