Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz robi mielone z aż dwóch rodzajów mięsa. Jedno jest rzadkim wyborem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.04.2023 14:23

Wachowicz robi mielone z aż dwóch rodzajów mięsa. Jedno jest rzadkim wyborem

mieszanie mięsa na kotlety mielone
Canva / Marina Maslova ; Instagram @ewawachowicz

Ewa Wachowicz ma niecodzienny sposób na kotlety mielone. Do ich przyrządzenia używa aż dwóch rodzajów mięs. Popularną wieprzowinę uświetnia jeszcze jednym gatunkiem. Mowa oczywiście o apetycznej kaczej piersi.

Kotlety mielone Ewy Wachowicz wyróżnia dobór składników

Kotlety mielone Ewy Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, Na pozór wyglądają jak klasyka dania. Ich tajemnica tkwi jednak  w niecodziennym składzie. Mięso z kaczki zapewnia im intensywny smak i wyjątkową soczystość. Świeżych kuszących nut dostarcza natomiast odrobina mięty.

Nie mieści się w głowie co Mrozowska dodaje do ogórkowej. Wychodzi zdrowsza i dużo lżejsza

Przepis na kotlety mielone Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g kaczej piersi
  • 400 g wieprzowiny
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • 1 jajko
  • mięta
  • sól
  • pieprz

Jak usmażyć wyjątkowe kotlety mielone z dodatkiem kaczki?

Cebulę do kotletów mielonych pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na rumiano na patelni na rozgrzanym klarowanych maśle. W międzyczasie obierz czosnek i starannie go posiekaj. Dorzuć warzywo do podsmażonej cebuli i jeszcze przez chwilę trzymaj całość na ogniu.

Oba rodzaje mięsa na kotlety mielone pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przepuść je przez średnie oczka maszynki. Do mięsa dołóż jajko, posiekaną miętę i podsmażone warzywa. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na kotlety mielone starannie wymieszaj. Wyrabiaj całość do momentu, aż masa stanie się spójna i dobrze napowietrzona. Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj z niej kotlety.

Kotlety mielone smaż bez tłuszczu na patelni grillowej. Z każdej strony powinno zająć to ok. 3-4 minut. Kiedy ładnie się zrumienią, gotowe są do podania. Kotlety mielone z kaczka idealnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw z sosem winegret. Sprawdź, jakie niezwykłe mielone poleca Tomasz Strzelczyk. Nie zgadniesz, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia mielonego mięsa.

kotlety mielone z kaczką.png
Canva / iko636

Źródło: ewawachowicz