Wsyp 2 łyżki do masy na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Miękkie, delikatne, pyszne. Takie właśnie są kluski śląskie. Kultowy dodatek do obiadu przyrządzamy z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka i odrobiny soli. Mało kto jednak wie, że wystarczy dodać do masy jeszcze jeden składnik, a kluski będą jeszcze lepsze.
Kluski śląskie polecają się na obiad
Kluski śląskie od lat królują na polskich stołach. Są podawane na święta, wesela i większe uroczystości. Często przyrządzamy je również na obiad w niedzielę, jako dodatek do pieczeni, czy rolad wołowych.
Kluski śląskie przygotujemy w bardzo prosty sposób. Kluczowym momentem jest dodawanie mąki do masy. Pamiętajmy, by dosypywać ją stopniowo. Masa musi mieć odpowiednią konsystencję, by kluski były idealne.
Najlepszy przepis na kluski śląskie
Przed przygotowywaniem klusek ugotuj ziemniaki. Możesz także wykorzystać warzywa z obiadu z poprzedniego dnia. Wtedy nic w kuchni się nie zmarnuje.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- około 300 g mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka soli
Jak przygotować kluski śląskie z kaszą manną?
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj kaszę mannę, wbij jajka i wsyp sól. Mąkę wsypuj stopniowo, stale mieszając masę. Ciasto na kluski śląskie musi mieć taką konsystencję, by nie kleiło się do rąk.
Uformuj kluski, a następnie wrzuć je do osolonego wrzątku. Gotuj kilka minut, do wypłynięcia. Kluski śląskie smakują wyśmienicie z roladą wołową i surówką z modrej kapusty , smacznego!
Źródło: przyslijprzepis.pl