Smakosze.pl Przepisy Wsyp 2 łyżki do masy na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Fot. Shutterstock

Wsyp 2 łyżki do masy na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne

23 listopada 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Miękkie, delikatne, pyszne. Takie właśnie są kluski śląskie. Kultowy dodatek do obiadu przyrządzamy z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka i odrobiny soli. Mało kto jednak wie, że wystarczy dodać do masy jeszcze jeden składnik, a kluski będą jeszcze lepsze.

Kluski śląskie polecają się na obiad

Kluski śląskie od lat królują na polskich stołach. Są podawane na święta, wesela i większe uroczystości. Często przyrządzamy je również na obiad w niedzielę, jako dodatek do pieczeni, czy rolad wołowych.

Kluski śląskie przygotujemy w bardzo prosty sposób. Kluczowym momentem jest dodawanie mąki do masy. Pamiętajmy, by dosypywać ją stopniowo. Masa musi mieć odpowiednią konsystencję, by kluski były idealne.

kluski śląskie.jpg
Fot. Canva/czarny_bez
Ryba niemal bez ości i lepsza od wołowiny. Mięso rozpływa się w ustach, 100 razy smaczniejsze od karpia

Najlepszy przepis na kluski śląskie

Przed przygotowywaniem klusek ugotuj ziemniaki. Możesz także wykorzystać warzywa z obiadu z poprzedniego dnia. Wtedy nic w kuchni się nie zmarnuje.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • około 300 g mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soli

Jak przygotować kluski śląskie z kaszą manną?

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj kaszę mannę, wbij jajka i wsyp sól. Mąkę wsypuj stopniowo, stale mieszając masę. Ciasto na kluski śląskie musi mieć taką konsystencję, by nie kleiło się do rąk.

Uformuj kluski, a następnie wrzuć je do osolonego wrzątku. Gotuj kilka minut, do wypłynięcia. Kluski śląskie smakują wyśmienicie z roladą wołową i surówką z modrej kapusty , smacznego!

kluski śląskie.jpg
Fot. Canva/DawidKasza

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zimą nie wynoszę już jedzenia na balkon. Powód też cię przekona
Gołąbki z tym farszem zaskoczą twoich bliskich. Zrób więcej, będą na Wigilię
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy