Smakosze.pl Porady Wsyp do wigilijnej kapusty z grochem. Zapomnisz o wzdęciach
Fot. Canva/Ccat82

Wsyp do wigilijnej kapusty z grochem. Zapomnisz o wzdęciach

21 grudnia 2024

Teraz kapusta z grochem będzie bardziej przyjazna dla naszego żołądka. Możemy zapomnieć o wzdęciach i uczuciu ciężkości. Wszystko przez jeden dodatek, który sprawia, że wigilijna potrawa nam nie zaszkodzi.

Sposób na kapustę z grochem

Podczas świąt Bożego Narodzenia zajadamy się tradycyjnymi potrawami, które bazują na kapuście. Mowa tu oczywiście o kapuście z grochem, czy pierogach z kapustą i grzybami. Wigilijna kapusta jest pełna smaku, ale jednocześnie bywa wyzwaniem dla naszego żołądka.

Powoduje wzdęcia, uczucie ciężkości i niestrawność. Takie objawy mogą odebrać nam całą radość z jedzenia kapusty z grochem . Jednak wystarczy dodać jeden z kilku produktów do wigilijnej kapusty, by ta nie szkodziła naszemu zdrowiu. Dzięki nim zapomnimy o wzdęciach i wielu innych nieprzyjemnych dolegliwościach.

kapusta z grochem
Fot. Canva/joannawnuk
Wsyp do rosołu świąteczną przyprawę. Podkręci smak, rozgrzeje i wesprze układ trawienny

Smacznie i zdrowo w Wigilię

Wzdęcia sprawiają, że obwód brzucha zwiększa się, czujemy się źle, a nawet pojawia się ból. Wystąpienie wzdęć związane jest z określonymi pokarmami, ale też połykaniem powietrza podczas jedzenia. Kapusta z grochem jest jedną z potraw, która wzmaga wzdęcia i uczucie pełności w żołądku.

Co możemy zrobić, by zapobiec wzdęciom? Musimy działać już na etapie gotowania kapusty z grochem. Warto dodać do niej produkty, które niwelują uczucie pełności i zapobiegają wzdęciom. To przyprawy, które wielu z nas znajdzie już teraz w swojej kuchni. Wykazują one właściwości rozkurczowe i zapobiegają zgadze.

Te przyprawy dodaj do kapusty z grochem

Wigilijna kapusta nie spowoduje wzdęć, jeśli dodamy do niej kminek. Wystarczy niewielka ilość tej przyprawy , która ma właściwości rozkurczowe i zmniejszające wzdęcia. Podobne działanie mają też goździki. Wsypanie łyżeczki tej przyprawy łagodzą wzdęcia i zapobiegają zgadze.

Oprócz tego podczas gotowania kapusty z grochem można do niej dodać trochę anyżu. Ta przyprawa przyspieszy wydalanie gazów i ma działanie rozkurczające . Warto też pamiętać, by podczas gotowania ograniczyć używanie tłuszczów. Umiar w jedzeniu też zapewni dobre samopoczucie przy świątecznym stole. Pisaliśmy o przepisie siostry Anastazji na zupę grzybową z karpiem. Polecaliśmy recepturę na pieczoną karkówkę na święta.

przyprawy
Fot. Canva/marylooo

Źródło: kobieta.interia.pl

Pokazał mandarynki z Biedronki. Zdjęcie rozpętało burzę w Internecie
Upiekę to ciasto na święta. Lepsze nawet niż sernik
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy