Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie kupuję wędlin na święta. Najlepszą robię w domu, z chrzanem smakuje jak marzenie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.12.2024 10:09

Nie kupuję wędlin na święta. Najlepszą robię w domu, z chrzanem smakuje jak marzenie

wędliny
Fot. Shutterstock/Andr_Bender, Canva/FACTORY16

Karkówka na święta jest pysznym pomysłem. Taka domowa wędlina jest prosta w przygotowaniu i pasuje do chleba. Soczysta karkówka na zimno podbije podniebienie każdego smakosza. Dlatego już teraz warto poznać ten przepis. 

Karkówka na święta smakuje z chrzanem

Na świątecznych stołach nie może zabraknąć pysznych wędlin. Jednak często skład tych ze sklepu pozostawia wiele do życzenia. Dlatego zawsze na Boże Narodzenie robię domową wędlinę. Soczysta karkówka na zimno wychodzi, że palce lizać

Z chrzanem smakuje obłędnie i każdy ją sobie chwali. Karkówka do chleba jest idealna na śniadanie w święta. Tak soczysta i pyszna wędlina będzie smakować całej rodzinie. Domowa wędlina pachnie czosnkiem i ziołami. Robi się ją w prosty sposób. 

karkówka
Fot. Shutterstock/gkrphoto
Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba 100 razy lepsza od karpia

Jak zrobić pieczoną karkówkę na święta?

Składniki:

  • 1 ½ kg karkówki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki kminku

Przygotowanie domowej wędliny zacznij od umycia mięsa i osuszenia ręcznikiem papierowym. Zrób marynatę dzięki, której karkówka będzie soczysta. Obierz czosnek i umieść z przyprawami w moździerzu. Ugnieć razem na pastę. Możesz też przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z przyprawami.

Mięso obłóż przygotowaną papką. Zawiń szczelnie w folię i włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin. Karkówkę możesz marynować nawet do 48 godzin. Potem zdejmij folię, włóż mięso do rękawa, zwiąż oba końce, ale tak, by została wolna przestrzeń. Zrób kilka otworów w rękawie. 

Karkówka do chleba najlepsza na święta

Mięso umieść na blasze lub w foremce do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, grzanie góra-dół. Karkówkę piecz 2 godziny i 20 minut. Po upieczeniu mięso zostaw do przestudzenia, ale nie wyjmuj go z rękawa. 

To sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczysta. Tak przygotowana karkówka pasuje do chleba i smakuje podana na zimno. Z dodatkiem chrzanu nie ma sobie równych. Zrób ją na święta, bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jak szybciej sparzyć kapustę. Polecaliśmy przepis na alpejskie pierniczki z pyszną niespodzianką. 

karkówka
Fot. Canva/4kodiak