Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Upiekę to ciasto na święta. Lepsze nawet niż sernik
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.12.2024 12:29

Upiekę to ciasto na święta. Lepsze nawet niż sernik

ciasto piernikowe
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy

Jakie ciasto na święta jest Twoim ulubionym? U mnie hitem stało się pyszne, a zarazem proste ciasto piernikowe. Z dodatkiem miodu i kajmaku nie ma sobie równych. Takie ciasto na święta wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. 

Ciasto piernikowe hitem świąt

Zwykle na święta Bożego Narodzenia piekłam serniki i makowce. Od pewnego czasu wszystko się zmieniło. Pewien prosty przepis sprawił, że na świątecznym stole króluje ciasto piernikowe. Kilka apetycznych warstw, w których czuć miód i kajmak, smakuje po prostu doskonale. Takie ciasto na święta jest hitem w moim domu. 

Każdy, kto go próbuje, prosi o przepis. Dlatego chętnie dzielę się tą recepturą. Ciasto wychodzi niezwykle kremowe, delikatne i składa się z mięciutkich miodowych spodów, które przełożone są kremem. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Smaki Katriny- najlepsze przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto.jpg
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy
Sprawdź czy nie masz tego w domu. Jest warte fortunę

Jak upiec ciasto piernikowe z kajmakiem na święta?

Składniki na miodowe spody:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 75 g masła

Składniki na ciasto piernikowe:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ⅓ szklanki cukru

Składniki na krem:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie kajmakowe bez cukru
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • orzechy
  • 400 g masy kajmakowej
  • blacha o wymiarach 25x35 cm

Przygotowanie ciasta na święta zacznij od zrobienia bazy kremu. Do garnka trafia mleko, budynie, cukier i mąka ziemniaczana. Składniki wymieszaj i zagotuj. Budyń wystudź i zajmij się robieniem spodów miodowych. Do misy przełóż mąkę, jajka, cukier, miód, sodę i masło. 

Ciasto wyrabiaj, podziel na 2 części wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po upływie tego czasu jedną częścią ciasta wyłóż blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Potem to samo zrób z drugą częścią ciasta. 

Ciasto piernikowe dla każdego łasucha

Teraz zajmij się zrobieniem ciasta piernikowego. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj. Potem na mniejszych obrotach dodawaj żółtka. Przesiej mąkę, wsyp kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Składniki wymieszaj. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Po upieczeniu wystudź i przygotuj krem. 

Masło o temperaturze pokojowej ucieraj na puch i dodaj budyń też o temperaturze pokojowej. Ucieraj na krem. Następnie na pierwszy spód miodowy wyłóż połowę kremu, wygładź i połóż ciasto piernikowe. Wyłóż pozostały krem, przykryj spodem miodowym. Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp orzechami. Ciasto z kajmakiem wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Jest pyszne, pachnie piernikiem i będzie hitem świąt. Pisaliśmy, jak szybciej sparzyć kapustę. Polecaliśmy przepis na alpejskie pierniczki na święta. 

ciasto piernikowe
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy

Źródło: YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy