Smakosze.pl Porady Wsyp dosłownie szczyptę na patelnię. Nie ma szans żeby naleśniki do niej przywarły
canva/CasarsaGuru

Wsyp dosłownie szczyptę na patelnię. Nie ma szans żeby naleśniki do niej przywarły

7 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Koniec z tłustymi naleśnikami. Zamiast dużej ilości oleju, wsyp na patelnię szczyptę soli i przesmaż. Dopiero później wlej odrobinę tłuszczu i rozprowadź ciasto naleśnikowe. Placki nie będą przywierać na patelni, nie porwą się i będą jeszcze smaczniejsze.

Sekretem idealnych naleśników jest ciasto

Naleśniki możemy podać na słodko lub wytrwanie. Na słodko najlepiej smakują z domowym dżemem lub konfiturą, cukrem pudrem, serkiem waniliowym, owocami. Wytrawne naleśniki z kurczakiem, szpinakiem, fetą również smakują obłędnie. Niezależnie od tego, jakie placki zamierzasz usmażyć, kluczowe jest ciasto.

Ciasto na naleśniki musi mieć odpowiednią konsystencję. Poniżej znajdziesz proporcje wszystkich składników. Naleśniki wychodzą za każdym razem. Do ciasta na placki na słodko możesz dodać jeszcze cukier z wanilią. Do wytrwanych natomiast suszone oregano.

Niestety często naleśniki przywierają na patelni. Zamiast wlewać ogromnej ilości oleju i psuć ich smak, zastosuj sztuczkę naszych babć. Wystarczy odrobina soli wsypana na patelnię, aby ciasto smażyło się bez trudu i przede wszystkim bez nadmiaru tłuszczu i kalorii.

Biedronka rzuciła na półki zdrową rybę w dobrej cenie. Konkurencja dla mintaja i dorady

Babciny sposób z solą nie ma sobie równych

Na patelnię wsyp szczyptę soli i smaż na małym ogniu, aż kryształki zaczną podskakiwać. Następnie usuń je i wlej odrobinę oleju . Cienką warstwę oleju rozprowadź po całej patelni. Zagrzej i wlej porcję ciasta.

Dzięki soli ciasto nie będzie przywierać, a Ty usmażysz lekkie naleśniki bez zbędnego tłuszczu. Naleśniki smażone na dużej ilości oleju są bardzo ciężkie i kaloryczne. Często i tak rwą się podczas smażenia.

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Najważniejsze są proporcje

Ciasto na naleśniki musi być lejące. Nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Musi płynnie rozprowadzać się po rozgrzanej patelni. Niezależnie od tego, czy chcesz podać naleśniki na słodko, czy z wytrawnymi dodatkami, pamiętaj o odpowiedniej ilości mąki, wody i mleka. Wtedy wyjdą perfekcyjnie.

Na 1,5 szklanki mąki wlej szklankę mleka i szklankę wody gazowanej. Do ciasta wbij również jedno jajko, wsyp szczyptę soli. Możesz dodać również łyżkę roztopionego masła, który doda aromatu. Składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto jest gotowe.

Sprawdź, dlaczego do każdego ciasta warto dodać szczyptę soli . Efekt zachwyca. Przygotuj również wyśmienite racuchy według babcinego przepisu . Cała rodzina zje je ze smakiem.

naleśniki.jpg
canva/baibaz

Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik
Czy kwasek cytrynowy to samo zło? Diagnosta laboratoryjny nie ma wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy