Czy kwasek cytrynowy to samo zło? Diagnosta laboratoryjny nie ma wątpliwości
Jaką opinię ma kwasek cytrynowy w społeczeństwie? Substancja raczej nie cieszy się zaufaniem. Uważa się ją za coś sztucznego i wręcz szkodliwego. Diagnosta laboratoryjny udowadnia, że jest to nieprawda.
Czy kwasek cytrynowy może nam zaszkodzić?
Kwasek cytrynowy na etykiecie znajdziemy pod oznaczeniem E330. Zwykło uważać się, że wszelkie E należy omijać szerokim łukiem. Zaskakuje więc fakt, że kwasek, a właściwie kwas cytrynowy jest dla nas zupełnie bezpieczny. Szczegóły na ten temat przedstawił spec z youtubowego kanału Pod Mikroskopem, skąd pochodzi jego powyższe zdjęcie.
Edukacyjny kanał Pod Mikroskopem prowadzony jest przez Patryka Nowaka. Ten diagnosta laboratoryjny uzyskał stosowne wykształcenie na Akademii Medycznej we Wrocławiu. Na YouTubie popularyzuje wiedzę w zakresie medycyny, diagnostyki laboratoryjnej, zdrowia oraz żywienia człowieka. Takiemu autorytetowi z pewnością można zaufać.
Wsyp 1 szklankę do ciasta na naleśniki. Będą nie tylko smaczne, ale i zdroweCo zdradził diagnosta na temat kwasku cytrynowego?
Kwas cytrynowy, potocznie zwany kwaskiem, występuje naturalnie w naszym organizmie. Jest jednym z podstawowych związków cyklu Krebsa, czyli cyklu odpowiedzialnego za ostatni etap w pozyskiwaniu energii zawartej w naturalnych związkach organicznych. Znacznie częściej jednak słyszymy o nim w kontekście przemysłu spożywczego. Używany w nim jest na szeroką skalę.
Kwasek cytrynowy ze smaku i nazwy kojarzy nam się jednoznacznie. Pierwszym, co nam przychodzi na myśl słysząc tę nazwę są oczywiście cytryny. Ciekawostką dla niektórych będzie fakt, że substancję tę znajdziemy także w innych owocach. Przykładem mogą być czarne porzeczki, maliny, a nawet ananasy.
Produkt ten w dawnych czasach zastępował właśnie sok z cytryny. A, że w sklepach spożywczych jest dostępny także i dziś, wiele osób, zwłaszcza ze starszego pokolenia, używa go do doprawiania potraw, np. zup, sosów.
Kwas cytrynowy dodawany w czasie produkcji do wyrobów spożywczych ma jedno zasadnicze zadanie. Jego rolą jest obniżenie w nich pH. Dzięki temu nabierają nie tylko innego, lekko kwaśnego smaku, ale stają się także bardziej trwałe.
Wbrew obiegowej opinii kwasek cytrynowy nie jest konserwantem. Jako dodatek do żywności spełnia funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza. W kwaśnym środowisku poszczególne składniki produktu, jak witaminy i minerały stają się stabilniejsze.
Kwasek cytrynowy jest składnikiem napojów, przypraw i sałatek. Nieco mniej oczywistymi produktami, w którym można go znaleźć są też sosy, a także słodycze. Poza smakiem i właściwościami przedłużającymi trwałość wyrobów spożywczych, podbija on właściwości odżywcze danego produktu, przez co ten staje się bardziej wartościowy.
Czy kwasek cytrynowy jest bezpieczny dla zdrowia?
Kwasek cytrynowy jest dla człowieka niemal zupełnie bezpieczny. Wiemy o tym dzięki licznym badaniom i eksperymentom. Gdyby tak nie było, producenci żywności nie mogli by go stosować na tak szeroką skalę.
Kwasek cytrynowy jest uważany za jeden z najbezpieczniejszych dodatków tego typu. Warto wiedzieć, że Unia Europejska nie nakłada na jego użycie żadnych ograniczeń. Człowiek może spożyć bez uszczerbku na zdrowiu nawet duże ilości substancji. Jedynym czynnikiem, który tak naprawdę to spożycie hamuje jest chęć zapanowania nad kwaśnym smakiem.
Są oczywiście wyjątki dotyczące sytuacji, w których kwasek cytrynowy może nam zaszkodzić. Jego duża ilość ma związek z powstawaniem próchnicy. Kwasek wpływa bowiem niekorzystnie na szkliwo naszych zębów. Dotyczy to zarówno substancji w proszku, jak również zawartej naturalnie w owocach.
Na produkt ten powinny uważać osoby cierpiące na problemy ze strony układu pokarmowego. Szczególnym ryzykiem obarczona jest choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Kwasek stosowany w nadmiarze podrażniać może błonę śluzową wyściełającą organy. Przy zachowaniu zdrowego rozsądku nie musimy się go jednak obawiać. Kwasek zawarty w cytrynie możesz przemycić d organizmu za pośrednictwem kawy. Cytryna w towarzystwie aromatycznych przypraw ma dla nas nieocenione właściwości.
Źródło: YouTube /Pod Mikroskopem