Smakosze.pl Przepisy Wszyscy kupują kukurydzę z puszki po spróbowaniu tego przepisu. Smak z bajki
Fot. Shutterstock/Tetiana Chernykova

Wszyscy kupują kukurydzę z puszki po spróbowaniu tego przepisu. Smak z bajki

10 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Za moim oknem pojawiła się w końcu jesienna aura - tradycyjnie z tej okazji zdecydowałem się przygotować moją ulubioną zupę. Głównym składnikiem jest zwykła kukurydza z puszki.

Niezwykle kremowa, sycąca i poprawiająca humor, tak można ją określić. Zupa z mojego przepisu tak zachwyca, że po spróbowaniu każdy od razu pędzi do sklepu po kukurydzę z puszki.

Jesienna zupa z kukurydzy z puszki

Kolejną ogromną zaletą mojej zupy z kukurydzy jest prostota. Samego przygotowania składników jest niewiele, ponieważ trzeba tylko posiekać cebulę w drobną kostkę. Wszystkie inne produkty są już gotowe.

Dlatego mój przepis sprawdzi się idealnie dla początkujących kucharzy, a także dla tych, którzy nie mają dużo czasu na gotowanie. W skrócie polecam to danie dosłownie każdemu.

Zupa z kukurydzy
Fot. YouTube Zupa z kukurydzy
Budyniowa, ale nie za słodka. Karpatkę bez pieczenia zrobisz w 20 minut

Przepis na zupę z kukurydzy

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 duża puszka kukurydzy o wadze 400 g
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • pieprz

Gotowanie zaczynam od przygotowania cebuli. Obieram ją, odcinam jedną końcówkę i kroję na pół. Następnie siekam ją w drobną kostkę. Dzięki temu szybciej zachodzi karmelizacja i dużo oszczędzam na czasie.

Przygotowanie zupy z kukurydzy z puszki

Dalej wrzucam do garnka z nagrzanym masłem cebulę i smażę, aż stanie się lekko brązowa. Dorzucam do niej odsączoną kukurydzę z puszki i gotuję przez 5 minut. Po tym czasie zdejmuję garnek z ognia i wsypuję wszystkie przyprawy.

Zalewam całość mlekiem i blenduje blenderem na gładką masę. Jeśli mam ochotę na maksymalnie kremową zupę, przeciskam jeszcze masę przez sitko. Najczęściej podaję zupę z kukurydzy z drobno siekaną natką pietruszki i kawałkami świeżej papryczki chilli. Kadry wewnątrz artykułu pochodzą z kanału Webspoon World na YouTube.

Zupa z kukurydzy
Fot. YouTube Zupa z kukurydzy
Takim boczkiem mój dziadek podbijał imprezy. Mięso rozpływa się w ustach
Gessler nie gryzła się w język w programie Masterchef. Zainterweniował kolega z jury
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy