Smakosze.pl Przepisy Wszyscy mówią o s. Anastazji, a to siostra Aniela robi najlepsze leczo. Ten przepis nie ma sobie równych
YouTube/@WSDSalwatorianieBagno, Canva/Piotr Krzeslak

Wszyscy mówią o s. Anastazji, a to siostra Aniela robi najlepsze leczo. Ten przepis nie ma sobie równych

2 sierpnia 2023

Siostra Anastazja prezentuje pyszne przepisy, jednak warto wspomnieć też o siostrze Anieli, która też ma talent kulinarny. Jej przepis na leczo nie ma sobie równych. Polecamy ten przepis na smaczne danie jednogarnkowe. Dokładki będą konieczne, bo te leczo jest pyszne i aromatyczne.

Leczo, czyli przysmak jednogarnkowy

Leczo jest daniem kuchni węgierskiej, ale też chętnie przyrządza się je na Ukrainie, Słowacji, w Austrii, Czechach i w Polsce. Ta smaczna potrawa jednogarnkowa pełna jest warzyw i przeważają w niej różne rodzaje papryk. Do garnka dodajemy też chętnie mięso i kiełbasy.

Przepis siostry Anieli na leczo nie ma sobie równych. Znajdziecie w tym smacznym daniu paprykę, kiełbasę i ostre papryczki. Ten smak potrafi zachwycić . Dlatego warto przepis siostry Anieli na leczo wypróbować w swojej kuchni.

To moja ulubiona letnia zupa. Nie zgadniesz, z czego ją robię

Jak przyrządzić leczo od siostry Anieli?

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • papryka żółta, pomarańczowa, czerwona i zielona
  • 1 ostra papryczka
  • 20 dkg boczku parzonego
  • laska kiełbasy np. podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża pietruszka
  • sól
  • pieprz

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Warzywa umyj, a czosnek i cebulę posiekaj i dodaj do boczku. Cukinie pokrój w większą kostkę i dodaj na patelnię. Duś pod przykryciem i mieszaj.

Przygotuj papryki i pokrój je. Dodaj na patelnię, wymieszaj i duś kilka minut. Pokrój kiełbasę i dodaj do warzyw. Na koniec dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz podawać z natką pietruszki i z pieczywem.

Leczo od siostry Anieli, czyli niebo w gębie

Leczo od siostry Anieli jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Możesz podawać je z pieczywem lub jeść samo . Podgrzewane jeszcze bardziej zyskuje na smaku. Tę wyborną potrawę jednogarnkową przyrządzić szybko.

Będzie odpowiednia jako danie obiadowe nawet na kilka dni. Leczo jest daniem, które syci, rozgrzewa i dodaje energii. Polubi go cała rodzina. Pisaliśmy o przepisie na leczo z egzotycznym dodatkiem. Podawaliśmy, jakie mięso dodaje Okrasa do lecza.

leczo
Canva/Szakaly

Źródło: katespiehole.blogspot.com

Chajzer napisał, kto w jego restauracji będzie pił kawę za darmo. „Szacunek za ten gest”
Na czym najlepiej smażyć kotlety mielone? Najtańsza opcja bije inne na głowę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy