Dodaj do lecza soczysty, egzotyczny owoc. Idealnie skomponuje się z resztą składników, dokładki nieuniknione
Leczo jest smacznym i lubianym daniem jednogarnkowym. Syci, rozgrzewa i daje też wiele kulinarnych możliwości. Polecamy przepis na to smaczne danie z dodatkiem ananasa, który podkręci smak lecza i doda mu soczystości. Takie egzotyczne leczo będzie smakować całej rodzinie- na pewno sięgną po dokładkę.
Leczo, czyli smaczny i pożywny obiad
Leczo jest bardzo popularne na Węgrzech, ale jada się je też w Austrii, na Ukrainie, na Słowacji, w Czechach i oczywiście w Polsce. Ta pożywna potrawa bazuje na świeżych warzywach, ale do garnka trafia też kiełbasa i wiele przypraw. Każdy, kto zajmuje się kuchnią- ma swój sposób na przyrządzenie tego sycącego dania jednogarnkowego.
Tradycyjne leczo przyrządza się cebuli i różnych rodzajów papryk. Jednak zwykle w Polsce dodaje się do lecza pieczarki, koncentrat pomidorowy, czy marchewki. Proponujemy przepis na leczo z ananasem. Jego smak wszystkich zachwyci.
Znajoma dała mi przepis na niemiecką surówkę z cukinii. Jest lepsza nawet niż mizeriaJak przygotować leczo z ananasem?
Składniki:
- 1 cukinia
- 300 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2-3 papryczki piri-piri
- 2-3 plastry ananasa
- sól
- pieprz
- olej
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 3 pomidory malinowe
- 3 średnie marchewki
- 2 łyżki koncentratu
- 2 szklanki wody
Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dalej dodajemy oczyszczoną marchewkę, czosnek, paprykę, podsmażoną kiełbasę. Dodajemy też pokrojonego ananasa, papryczki piri-piri, pomidory malinowe bez skórki. Do garnka wrzucamy też oczyszczoną z gniazd nasiennych cukinię.
Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i wlewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Potem ogień zmniejszamy i często mieszamy. Gdy warzywa będą miękkie- to leczo będzie gotowe do podania.
Leczo z ananasem, czyli soczysty smak
Leczo z ananasem jest bardzo smaczne i soczyste. Dostarcza nam wielu cennych wartości odżywczych. Ananas doskonale podkręca tradycyjny smak lecza. Ten owoc charakteryzuje się słodko-cierpkim smakiem i bogactwem witamin. Ananas dostarcza nam witaminy C i B.
Bogaty jest też w kwas foliowy i enzym- bromelainę, który ma silne właściwości przeciwzapalne. Jedzenie ananasa zwalcza infekcje, ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega chorobom układu krążenia i układu oddechowego. Leczo z ananasem można podawać z pieczywem. Pisaliśmy o najlepszym mięsie do lecza. Podawaliśmy też przepis na leczo od pań z Koła Gospodyń Wiejskich.
Źródło: cookpad.com