Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do lecza soczysty, egzotyczny owoc. Idealnie skomponuje się z resztą składników, dokładki nieuniknione
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.07.2023 13:35

Dodaj do lecza soczysty, egzotyczny owoc. Idealnie skomponuje się z resztą składników, dokładki nieuniknione

leczo
Canva/Piotr Krzeslak

Leczo jest smacznym i lubianym daniem jednogarnkowym. Syci, rozgrzewa i daje też wiele kulinarnych możliwości. Polecamy przepis na to smaczne danie z dodatkiem ananasa, który podkręci smak lecza i doda mu soczystości. Takie egzotyczne leczo będzie smakować całej rodzinie- na pewno sięgną po dokładkę. 

Leczo, czyli smaczny i pożywny obiad

Leczo jest bardzo popularne na Węgrzech, ale jada się je też w Austrii, na Ukrainie, na Słowacji, w Czechach i oczywiście w Polsce. Ta pożywna potrawa bazuje na świeżych warzywach, ale do garnka trafia też kiełbasa i wiele przypraw. Każdy, kto zajmuje się kuchnią- ma swój sposób na przyrządzenie tego sycącego dania jednogarnkowego. 

Tradycyjne leczo przyrządza się cebuli i różnych rodzajów papryk. Jednak zwykle w Polsce dodaje się do lecza pieczarki, koncentrat pomidorowy, czy marchewki. Proponujemy przepis na leczo z ananasem. Jego smak wszystkich zachwyci.

Znajoma dała mi przepis na niemiecką surówkę z cukinii. Jest lepsza nawet niż mizeria

Jak przygotować leczo z ananasem?

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 300 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2-3 papryczki piri-piri
  • 2-3 plastry ananasa
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 3 pomidory malinowe
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2 szklanki wody

Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dalej dodajemy oczyszczoną marchewkę, czosnek, paprykę, podsmażoną kiełbasę. Dodajemy też pokrojonego ananasa, papryczki piri-piri, pomidory malinowe bez skórki. Do garnka wrzucamy też oczyszczoną z gniazd nasiennych cukinię.

Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i wlewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Potem ogień zmniejszamy i często mieszamy. Gdy warzywa będą miękkie- to leczo będzie gotowe do podania. 

Leczo z ananasem, czyli soczysty smak

Leczo z ananasem jest bardzo smaczne i soczyste. Dostarcza nam wielu cennych wartości odżywczych. Ananas doskonale podkręca tradycyjny smak lecza. Ten owoc charakteryzuje się słodko-cierpkim smakiem i bogactwem witamin. Ananas dostarcza nam witaminy C i B. 

Bogaty jest też w kwas foliowy i enzym- bromelainę, który ma silne właściwości przeciwzapalne. Jedzenie ananasa zwalcza infekcje, ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega chorobom układu krążenia i układu oddechowego. Leczo z ananasem można podawać z pieczywem. Pisaliśmy o najlepszym mięsie do lecza. Podawaliśmy też przepis na leczo od pań z Koła Gospodyń Wiejskich. 

leczo
Canva/zhaubasar

Źródło: cookpad.com