Wszyscy mówią o tym cieście. Jest tak dobre, że zrobię je na Wielkanoc
To niezwykle efektowne ciasto smakuje jak z cukierni. Choć efekt jest naprawdę widowiskowy, przygotowanie go jest niezwykle proste i szybkie. Doskonale odnajdzie się na świątecznym stole, ale pasuje także do niedzielnej popołudniowej kawy.
Rolada orzechowa
Nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych, by przygotować to doskonałe orzechowe ciasto. Na prostym biszkoptowym spodzie układamy masę, którą przygotowujemy na skróty, posługując się karmelizowanym mlekiem zagęszczonym z puszki, czyli kajmakiem.
Ciasto takie zachwyci przede wszystkim miłośników orzechów, których jest tu pod dostatkiem. Są one silnym alergenem, jeśli więc obawiamy się reakcji uczuleniowej, można z powodzeniem pominąć ich dodatek . Ciasto równie dobrze uda się bez niego.
Ciasto na Wielkanoc
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cookrate - Cakes. Autorzy posługują się tam orzechami ziemnymi. Uważamy jednak, że w tym przepisie lepiej odnajdują się orzechy laskowe . Warto poeksperymentować też z migdałami.
Składniki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 ml oleju
- 1 puszka kajmaku
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g orzechów laskowych
- 80 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- Łyżeczka cukru waniliowego
Pieczemy roladę orzechową
Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy 50 ml mleka i 30 ml oleju i mieszamy. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednolita .
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu z piekarnika przekładamy wierzchem do dołu na nowy arkusz papieru do pieczenia, rolujemy razem z papierem i pozostawiamy do ostudzenia. W ten sposób ciasto po nafaszerowaniu łatwiej zwinie się w roladę .
W misce rozcieramy robotem kajmak. Dodajemy śmietanę kremówkę i rozcieramy dokładnie. Do smaku można teraz dodać także masło orzechowe lub pastę z orzechów laskowych. Do masy wsypujemy połowę posiekanych orzechów laskowych .
Nadzienie rozsmarowujemy równą warstwą na biszkoptowym spodzie. Ciasto zawijamy w roladę, delikatnie dociskając . Zawinięte w papier do pieczenia odstawiamy na co najmniej 30 minut do wystudzenia.
Kiedy ciasto będzie już zwarte, wyjmujemy je z papieru i rozwijamy na kratce. W kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej rozpuszczamy czekoladę z 20 ml oleju i mieszamy z resztą posiekanych orzechów laskowych. Ciasto polewamy tak przygotowaną polewą i podajemy po przestudzeniu , kiedy czekolada się zsiądzie.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki ziemniaczane i wątróbkę w śmietanie .