Wyborna jajecznica po szwedzku - z mąką i mlekiem
Jajecznica stanowi idealne rozpoczęcie dnia, dzięki swojej sytości, a także ogromnej ilości wartości odżywczych. Jeśli w kuchni masz jedynie kilka składników, poniższa szwedzka wariacja świetnie się sprawdzi. Dzięki dodaniu mleka jest bardzo kremowa, a mąka dodatkowo nadaje jej treści.
Jajecznica to naturalny wybór, jako pierwszy posiłek dnia. Robi się ją w kilka chwil i można wrzucić do niej wiele składników, więc niezależnie co akurat ma się pod ręką, śniadanie zawsze się uda.
Szwedzka wersja z mąką i mlekiem charakteryzuje się niesamowicie delikatną i kremową konsystencją - wszystko dzięki wprowadzeniu do receptury mleka oraz mąki. Dzięki nim nigdy więcej nie będziesz chciał jeść zwykłych jajek.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jajecznicę po szwedzku
Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne potrawy z jajkiem? W tym artykule pokazujemy, jak przygotować lekkie, jak chmurka naleśniki budyniowe. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane z jajkiem Tomasza Strzelczyka. Składniki:
-
6 jajek
-
40 ml mleka
-
40 g mąki pszennej
-
20 g masła
-
sól
-
pieprz
Zacznij od wbicia jajek do miski i rozbełtania ich. Możesz zmiksować je przez chwilę mikserem, aby nadać im jeszcze większej puszystości. Dolej do nich mleko i wsyp mąkę, a następnie jeszcze przez chwilę miksuj.
Suchą patelnię postaw na palniku o średniej mocy i podpal gaz. Gdy tłuszcz się roztopi, wlej na nie mieszankę jajeczną. Z początku jej nie mieszaj, dopiero po chwili zacznij rozbijać ścięte jajka drewnianą łyżką.
Gdy jajka całkowicie się zetną, lecz będą jeszcze odrobine wilgotne, dopraw je solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. Do jajecznicy doskonale pasują różne dodatki, jak pieczarki, szynka, papryka czy pomidory. Warto eksperymentować z ich użyciem, aby urozmaicić sobie śniadanie. Smacznego.
Źródło: canva/4kodiak, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie