Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

Screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Pyszne placki ziemniaczane z jajkiem według Tomasza Strzelczyka

7 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przyzwyczailiśmy się, że placki ziemniaczane zawsze wyglądają w taki sam sposób. Tomasz Strzelczyk z kanału Oddasz Fartucha zaprezentował swoją wersję. Kucharz nie dodaje wszystkich jajek do ciasta - zamiast tego część smaży bezpośrednio na plackach.

Placki ziemniaczane to szybki, prosty i sycący pomysł na posiłek, który każdy może z wielką łatwością przygotować w domowym zaciszu. Niektórym może jednak przeszkadzać powtarzalność przepisu i poszukują nowych rozwiązań.

Takim osobom polecamy recepturę Tomasza Strzelczyka, który postanowił nie wbijać całych jajek bezpośrednio do ciasta. Zamiast tego dodaje je dopiero podczas smażenia, dlatego tworzy się swojego rodzaju jajko sadzone na każdym z placuszków.

Przepis na placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić kotlety znacznie smaczniejsze niż schabowe i mielone razem wzięte. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na chrupiące kotlety schabowe bez smażenia na patelni.

Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 6 jajek

  • szczypiorek

  • szynka z indyka

  • łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia i obrania kartofli ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o największych oczkach i przełóż do głębokiej miski. Zalej je zimną wodą i dokładnie zamieszaj. Odstaw miskę na kilka minut.

surówka z czerwonej kapusty

Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

CZYTAJ DALEJ

Po tym czasie odsącz kartofle od wody i dokładnie odciśnij je na sitku. Wrzuć je z powrotem do suchej miski. Pokrój wędlinę w niewielką kostkę i dodaj do ziemniaków. Wbij jedno jajko, wsyp mąkę, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo siekanym szczypiorkiem.

Na patelnie wylej olej i podgrzej ją. Gdy tłuszcz będzie gorący, wylewaj na niego porcje ciasta. Zrób w każdym placku wgłębienie i wbij do niego jajko. Smaż je, aż uzyskasz złoty kolor na jeden ze stron, a białko się zetnie. Smacznego.

Placek ziemniaczany z jajkiem

Źródło: Screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kanał YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >