Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień
Jajecznica po góralsku jest idealnym pomysłem na zimowe śniadanie. Smaczna, sycąca, pełna pysznych dodatków, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Poznaj przepis i zaskocz swoich bliskim tym prostym i wyjątkowo smakowitym daniem.
Jajecznica niejedno ma imię
Jajecznicę możemy podawać w różnych wersach. Latem z sezonowymi ziołami jak m.in. bazylią, lubczykiem i oregano lub warzywami np. szpinakiem i pomidorami. Zimą lepiej sięgnąć po bardziej sycącą wersję tej potrawy. Kluczowe są 2 dodatki, które z pewnością podbiją serca niejednego smakosza, czyli boczek oraz oscypek. Ten drugi możesz zastąpić serem wędzonym. Poniżej zdradzamy przepis na to przepyszne śniadanie.
Zaczęło się w Dino o 6:00. Rozdają masło i mąkę za darmo
Jajecznica po góralsku - składniki
Do zrobienia jajecznicy po góralsku potrzebujemy:
- 5 jajek
- pół oscypka
- małą cebulę
- 100 g boczku wędzonego
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia
- opcjonalnie: pęczek szczypiorku
Jajecznica po góralsku - krok po kroku
Oscypek i boczek pokrój w małą kostkę, a cebulę na piórka. Przełóż oscypek do miski. Wbij do niej jajka, wsyp sól i pieprz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię. Na maśle podsmaż boczek, później dorzuć do niego cebulę, smaż oba składniki, aż się zeszklą.
Wlej na patelnię z boczkiem i cebulą jajka z oscypkiem. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż przez kilka minut. Gotową jajecznicę możesz podać z posiekanym szczypiorkiem i pajdą chleba.
Na naszej stronie znajdziecie inne ciekawe pomysły na śniadania m.in. przebojowe jajka po turecku oraz szakszukę.