Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień
Monika Dec
Monika Dec 02.01.2025 09:16

Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień

jajecznica
fot. Canva

Jajecznica po góralsku jest idealnym pomysłem na zimowe śniadanie. Smaczna, sycąca, pełna pysznych dodatków, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Poznaj przepis i zaskocz swoich bliskim tym prostym i wyjątkowo smakowitym daniem.

Jajecznica niejedno ma imię

Jajecznicę możemy podawać w różnych wersach. Latem z sezonowymi ziołami jak m.in. bazylią, lubczykiem i oregano lub warzywami np. szpinakiem i pomidorami. Zimą lepiej sięgnąć po bardziej sycącą wersję tej potrawy. Kluczowe są 2 dodatki, które z pewnością podbiją serca niejednego smakosza, czyli boczek oraz oscypek. Ten drugi możesz zastąpić serem wędzonym. Poniżej zdradzamy przepis na to przepyszne śniadanie.

jajecznica
fot. Canva

 

Zaczęło się w Dino o 6:00. Rozdają masło i mąkę za darmo

Jajecznica po góralsku - składniki

Do zrobienia jajecznicy po góralsku potrzebujemy:

  1. 5 jajek
  2. pół oscypka
  3. małą cebulę
  4. 100 g boczku wędzonego
  5. sól i pieprz do smaku
  6. masło do smażenia
  7. opcjonalnie: pęczek szczypiorku

Jajecznica po góralsku - krok po kroku

Oscypek i boczek pokrój w małą kostkę, a cebulę na piórka. Przełóż  oscypek do miski. Wbij do niej jajka, wsyp sól i pieprz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię. Na maśle podsmaż boczek, później dorzuć do niego cebulę, smaż oba składniki, aż się zeszklą.

Wlej na patelnię z boczkiem i cebulą jajka z oscypkiem. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż przez kilka minut. Gotową jajecznicę możesz podać z posiekanym szczypiorkiem i pajdą chleba.

Na naszej stronie znajdziecie inne ciekawe pomysły na śniadania m.in. przebojowe jajka po turecku oraz szakszukę.

jajecznica
fot. Canva