Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowe pieczone pierogi do barszczu czerwonego wg. przepisu Makłowicza
canva/ankub; TRICOLORS/East News

Wyjątkowe pieczone pierogi do barszczu czerwonego wg. przepisu Makłowicza

13 grudnia 2021

Wigilijny barszcz zawsze podajecie z uszkami? Spróbujcie zjeść go z kruchymi pierożkami. Tak robi Robert Makłowicz, a swoim fanom zdradził nawet przepis na ten specjał. Grzybowe nadzienie otoczone delikatnym ciastem doskonale komponuje się ze smakiem tradycyjnej buraczanej zupy. Wypróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości.

Zdradzaliśmy już jak znany kucharz-podróżnik przyrządza karpia i z czym podaje śledzia . Teraz wracamy z recepturą na konkurencyjne względem uszek pierożki, które uświetnią wigilijna kolacje podane wraz z barszczem . Kruche grzybowe pierogi z kapustą pasują do tej zupy idealnie.

Przepis na pierogi do barszczu Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 200 g pszennej mąki

  • 120 g masła

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

  • sól w ilości do smaku

Składniki na farsz:

  • 100 g suszonych, ugotowanych prawdziwków

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 2 łyżki kiszonej kapusty

  • pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy rozdrobnione grzyby i kapustę. Dusimy przez chwilę i doprawiamy pieprzem.

Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą kulę, owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Rozwałkowujemy ciasto na oprószonym mąką blacie.

Z placka wykrawamy kółka. Wypełniamy je farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi układamy na blasze, a następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż będą rumiane. Podajemy z gorącym barszczem.

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami będą smaczne z barszczem czerwonym

Źródło zdjęcia: canva/-slav-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: plejada

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy