Smakosze.pl
Śledzie z ziemniakami Roberta Makłowicza

canva/Yana Gayvoronskaya; TRICOLORS/East News

Wspaniałe, zaskakujące śledzie od Makłowicza podane z ziemniakami

1 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Śledzie są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Już wkrótce, będziemy je jeść częściej podczas wigilijnych kolacji czy świątecznych śniadań. Dlatego też sprawdziliśmy, jak tę tradycyjną rybę podaje Robert Makłowicz. Kucharz stawia na nieoczywisty dodatek — gotowane ziemniaki.

Połączenie śledzia z ziemniakami może wydawać się niesmaczne. O wiele lepiej przecież smakuje on z jabłkiem i porem czy z buraczkami. Polecamy jednak spróbować. Znany kucharz-podróżnik często zaskakiwał pomysłami, ale zawsze były to dania smaczne i sycące.

Rosół babci Tereski z chilli

Rozgrzewający rosół babci Tereski z dodatkiem ostrej przyprawy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne śledzie Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 5 śledzi

  • 10 średnich ziemniaków

  • 2 średnie cebule

Składniki na zalewę:

  • 200 ml wody

  • 100 ml octu spożywczego

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Składniki na zalewę zagotowujemy, studzimy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w talarki i układamy ją w naczyniu na przemian ze śledziami, tak aby na koniec położyć cebulkę.

Następnie zalewamy danie przygotowanym wcześniej płynem i zamykamy je szczelnie w pojemniku. Trzymamy je w lodówce przez 3-4 dni, aby smaki się połączyły.

Śledzie podajemy oczyszczone z gorącymi, ugotowanymi w łupinach ziemniakami. Najlepiej, gdy będą polane roztopionym masłem. Warto też oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka: wyjmijcie śledziki z lodówki w momencie, gdy zaczniecie przygotowywać ziemniaki. Dzięki temu nie będą bardzo zimne, a wy nie odczujecie nieprzyjemnych zmian temperatury podczas jedzenia.

Śledzie z cebulką

Śledzie z cebulką są pyszne. Z ziemniakami jeszcze lepsze

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rmf

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >