Wypróbował przepis Gessler na majonez. Werdykt mógł być tylko jeden
Kto z Was choć raz w życiu zrobił domowy majonez? Większość osób idzie na łatwiznę i kupuje gotowy sos w słoiku. Popularny youtuber postanowił jednak wypróbować przepis od Magdy Gessler na ten specjał. Eksperyment zakończył się pełnym sukcesem.
Jak smakował majonez z przepisu Gessler?
Dymitr z kanału Sprawdzam Jak (z którego pochodzi jego powyższe zdjęcie) postanowił zmierzyć się z domowym majonezem. Za autorytet wybrał samą Magdę Gessler. Krok za krokiem podążał za jej instrukcjami. Czy efekt zaspokoił jego oczekiwania?
Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama, to niezaprzeczalny autorytet kulinarny. Jej wiedza i umiejętności sprawiły, że wykonanie majonezu było jedynie formalnością. Jak natomiast wyszedł ten sos jeśli chodzi o smak? Werdykt został wydany po tzw. ślepym teście
Majonez Magdy Gessler poradził sobie z konkurencją wyjątkowo dobrze
Dymitr z kanału Sprawdzam Jak postanowił ściśle trzymać się przepisu od kreatorki smaku . W jego majonezie nie było miejsca na jakiekolwiek odstępstwa . Tylko tak eksperyment mógł wypaść wiarygodnie. Po zebraniu niezbędnych składników i urządzeń youtuber ukręcił z powodzeniem swój własny sos .
Gotowy majonez miał przejść nie lada test . Dymitr porównywał go z zamkniętymi oczami z flagowymi wyrobami tego typu . Do zawodów stanęły więc Majonez Babuni firmy Hellman's, Majonez Dekoracyjny od Winiar i oczywiście osławiony Kielecki . Sami przyznacie, że konkurencja robi wrażenie.
Youtuber każdego majonezu kosztował z zasłoniętymi oczami . Dzięki temu opinii nie sugerowała mu dana marka . Pod uwagę brany był zarówno smak, jak i konsystencja sosu . Wyniki mogą niektórych zadziwić.
Najsmaczniej w teście wypadł Majonez Dekoracyjny . Na ostatnim miejscu uplasował się mocno octowy Kielecki. Majonez domowy z przepisu Gessler zajął zaszczytną drugą lokatę . Co powiedział o nim youtuber?
Domowy sos charakteryzował się wytrawnym, nieco octowym smakiem . Odrobiny więcej cukru zabrakło, aby miał szanse stanąć na najwyższym stopniu podium . Jego niezaprzeczalną zaletą natomiast była niepowtarzalna konsystencja, której nie dało się porównać z żadną z kupnych wersji . Wynika z tego, że domowy majonez wart jest wypróbowania, zwłaszcza ten prosto od Magdy Gessler .
Jak zrobić majonez od Magdy Gessler?
Do zrobienia domowego majonezu Magdy Gessler potrzebujesz zaledwie kilku składników . Przygotuj więc 2 wiejskie jajka, a do nich olej rzepakowy, musztardę rosyjską, ocet spirytusowy, sól, cukier, pieprz oraz mleko. Przyda się także wysokie wąskie naczynie, dopasowane rozmiarami do ręcznego blendera .
Jajka wbij w całości do wysokiego naczynia . Dołóż do nich 2 łyżeczki musztardy. Całość dopraw do smaku solą i zalej 1-2 szklankami oleju rzepakowego . Dodaj także nieco octu spirytusowego.
Do naczynia ze składnikami na majonez włóż wyłączony blender . Kiedy dotknie dna, uruchom urządzenie. Majonez ubijaj, trzymając je niemal nieruchomo . Kiedy sos zacznie się ubijać od spodu, sukcesywnie poruszaj blenderem w górę i w dół, aż wszystkie składniki dobrze się połączą .
Do gotowego majonezu Magdy Gessler dolej ok. ½ szklanki mleka . Ponownie zblenduj ze sobą składniki. Idealnie kremowy sos gotowy jest do podania . W razie konieczności możesz dodatkowo doprawić go wybranymi składnikami . Bosacka w swoim majonezie ukrywa smakowity dodatek . Czy można mieć świetną figurę, zajadając łyżkę tłustego sosu dziennie ?
Źródło: YouTube Sprawdzam Jak, YouTube Magda Gesser