Takiego majonezu nie kupisz nigdzie. Bosacka dodaje do niego wyjątkowy składnik
Katarzyna Bosacka wrzuciła na YouTube istną petardę. Podzieliła się z internautami wyjątkowym przepisem na majonez. Jego tajemnica tkwi w dodatku domowego oleju szczypiorkowego. Teraz taki wykwintny sos możesz przyrządzić w swoim domu z okazji nadchodzących świąt.
Majonez Katarzyny Bosackiej zachwyca niebanalnym smakiem
Katarzyna Bosacka niejednokrotnie zwracała uwagę na zbyt chemiczny skład kupnych majonezów. Obecnie dodatkowo poszybowały w górę ich ceny. Zamiast więc kupować niepewny i drogi produkt, przygotuj własnoręcznie jego odpowiednik. Dzięki temu będziesz mieć pełną kontrolę nad użytymi składnikami, a w dodatku zaoszczędzisz kilka złotych.
Przygotowanie majonezu wymaga cierpliwości i uwagi. Nie spiesz się w trakcie blendowania składników. Nieodpowiednio przyrządzony sos z łatwością rozwarstwi się w naczyniu. Do pełnego sukcesu potrzebne jest zachowanie uwagi i poświecenie odrobiny czasu.
Najlepsze kucharki wrzucają do rosołu ten składnik. Wychodzi nadzwyczaj złocistyPrzepis na szczypiorkowy majonez Katarzyny Bosackiej
Składniki na olej szczypiorkowy:
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szklanka oleju
Składniki na majonez:
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
- sól
- cukier
- pieprz
Majonez Katarzyny Bosackiej z olejem szczypiorkowym krok po kroku
Przygotowanie majonezu Katarzyny Bosackiej zacznij od zrobienia smakowego oleju. W tym celu szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Włóż go do garnka, zalej szklanką oleju i zacznij podgrzewać na niezbyt wysokiej mocy kuchenki, tak by zrobił się dobrze ciepły. Po ok. 2 minutach aromatyczny olej odstaw do ostygnięcia.
Ostudzony olej szczypiorkowy do majonezu zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Otrzymana emulsja powinna być w zupełności gładka. Tak przygotowany tłuszcz przelej do szklanki, z której wygodnie będzie go dolewać w trakcie robienia majonezu.
Do wąskiego, wysokiego naczynia wlej żółtko. Dodaj do niego musztardę francuską. Dolej ocet jabłkowy i niewielką ilość szczypiorkowego oleju. Całość zacznij blendować na niskich obrotach, trzymając końcówkę blendera cały czas przy dnie. Nie podnoś urządzenia do góry.
Kiedy majonez zacznie się emulgować, zwiększ obroty blendera. Zacznij też poruszać nim delikatnie na boki. Powoli dolewaj kolejne porcje szczypiorkowego oleju. Stopniowo i cierpliwie miksuj dalej sos.
W połowie kręcenia majonezu dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dla balansu dołóż również cukier. Kontynuuj blendowanie, aż wszystkie składniki wyraźnie zgęstnieją i dobrze się połączą.
Gotowy majonez przełóż do wyparzonego i suchego słoiczka. Przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu 3-4 dni. Zdrowy majonez bez dodatku oleju może być niemałym zaskoczeniem. Wielkanocne święta nie mogą obyć się bez tego charakterystycznego sosu.
Źródło: YouTube EkoBosacka