Smakosze.pl Przepisy Wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Pyszny pomysł na Wielkanoc
canva/Oleksandr Prokopenko

Wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Pyszny pomysł na Wielkanoc

16 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zdradzimy wam pyszny pomysł na Wielkanoc. Będzie nim wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Jej przygotowanie jest banalne — kiełbasę wystarczy zalać kwaśnym płynem i wstawić do piekarnika. Po 35 minutach pieczenia wyjątkowe danie jest gotowe.

Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach. Trudno wyobrazić sobie bez niej uroczyste śniadanie, można ją też serwować na obiad lub kolację. Zyskuje na smaku i apetycznym wyglądzie, gdy ją upieczemy. Wcześniej można ją obłożyć cebulą, jabłkami czy świeżymi ziołami. My jednak proponujemy upiec ją w zakwasie na żurek. W ten sposób powstanie wyjątkowo wielkanocne danie.

Wyśmienita biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żurek. Pyszny pomysł na Wielkanoc

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy parzonej

  • 2 cebule

  • 40 dag pieczarek

  • 1/2 szklanki zakwasu na żurek

  • 3 łyżki musztardy

  • pieprz

  • olej

Przygotowanie pieczonej kiełbasy

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Cebule obierz, pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki lub w ćwiartki. Cebulę wymieszaj z pieczarkami, dopraw pieprzem.

Cebulę i pieczarki przełóż do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski ponacinaj z jednej strony, ułóż na cebuli i pieczarkach.

Żurek wymieszaj z musztardą. Powstałym sosem zalej potrawę. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Całość piecz ok. 35 minut.

Tak przygotowaną kiełbasę podawaj na obiad np. z pieczonymi ziemniakami lub z frytkami, a na śniadanie z pieczywem.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na domową, białą kiełbasę z kminkiem . Dowiesz się też, jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała .

zakwas na żurek
zakwas na żurek

Źródło zdjęcia: canva/DILSAD SENOL

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy