Wytrawne racuchy z dodatkiem kiełbasy. Tani pomysł na pyszny obiad
Szukacie taniego pomysłu na pyszny obiad? Poznajcie przepis na wytrawne racuchy z dodatkiem kiełbasy. Zamiast słodkich dodatków wystarczy dorzucić do ciasta plasterki kiełbasy, a powstanie pożywne danie. Przygotujecie je w pół godziny i nasycicie nim całą rodzinę.
Na słowo racuchy każdy myśli o słodkim podwieczorku. Jednak jak się okazuje, racuchy mogą mieć też wytrawną postać. Wystarczy zrezygnować ze słodkich dodatków, a w ich miejsce dodać pożywny, sycący i pełen smaku produkt. Takim z pewnością jest kiełbasa. Do tak przygotowanych racuchów podajcie np. ketchup i surówkę coleslaw. Będzie przepysznie.
Wytrawne racuchy z dodatkiem kiełbasy
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
2 jajka
-
1 szklanka mleka
-
ok. 1 szklanka wody gazowanej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
zioła prowansalskie
-
sól, pieprz
-
10 dag cienkiej kiełbasy
-
olej do smażenia
Przygotowanie racuchów z kiełbasą
Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, sodę, zioła, sól i pieprz. Dolej mleko i tyle wody, by po wymieszaniu powstało dość gęste ciasto.
Ciasto odstaw na 20-30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji. W tym czasie kiełbasę pokrój w niezbyt grube plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta. Na każdym placku połóż kilka plasterków kiełbasy.
Smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam przepis na racuchy serowe , a także na racuchy z jabłkami .
Źródło zdjęcia: canva/jorge-imstock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
-
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: przyslijprzepis