Smakosze.pl Przepisy Wytrawne racuchy z dodatkiem kiełbasy. Tani pomysł na pyszny obiad
canva/YelenaYemchuk

Wytrawne racuchy z dodatkiem kiełbasy. Tani pomysł na pyszny obiad

23 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie taniego pomysłu na pyszny obiad? Poznajcie przepis na wytrawne racuchy z dodatkiem kiełbasy. Zamiast słodkich dodatków wystarczy dorzucić do ciasta plasterki kiełbasy, a powstanie pożywne danie. Przygotujecie je w pół godziny i nasycicie nim całą rodzinę.

Na słowo racuchy każdy myśli o słodkim podwieczorku. Jednak jak się okazuje, racuchy mogą mieć też wytrawną postać. Wystarczy zrezygnować ze słodkich dodatków, a w ich miejsce dodać pożywny, sycący i pełen smaku produkt. Takim z pewnością jest kiełbasa. Do tak przygotowanych racuchów podajcie np. ketchup i surówkę coleslaw. Będzie przepysznie.

Wytrawne racuchy z dodatkiem kiełbasy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • ok. 1 szklanka wody gazowanej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • 10 dag cienkiej kiełbasy

  • olej do smażenia

Przygotowanie racuchów z kiełbasą

Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, sodę, zioła, sól i pieprz. Dolej mleko i tyle wody, by po wymieszaniu powstało dość gęste ciasto.

Ciasto odstaw na 20-30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji. W tym czasie kiełbasę pokrój w niezbyt grube plasterki.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta. Na każdym placku połóż kilka plasterków kiełbasy.

Smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam przepis na racuchy serowe , a także na racuchy z jabłkami .

kiełbasa
kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/jorge-imstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy