Smakosze.pl Przepisy Z resztek wędlin i sera robię tę pychotę. Sposób znam z rodzinnego domu, mama zawsze tak robiła
Źródło własne

Z resztek wędlin i sera robię tę pychotę. Sposób znam z rodzinnego domu, mama zawsze tak robiła

13 stycznia 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

W lodówce masz okrawki wędlin i sera? Nie czekaj, aż się zeschną do końca lub zepsują. W moim domu, od kiedy pamiętam, robimy z takich resztek smarowidło do chleba. Po tylu latach nadal chętnie do niego wracam.

Smarowidło z pozostałości wędliny i sera

W wielu polskich domach na co dzień zajada się wędliny i ser żółty. Te produkty zdarza się przy tym kupować przez to w nadmiarze. Zeschniętych końcówek od szynki, czy ostatniego skrawka kiełbasy nikt już za bardzo nie chce jeść. Mam sposób, jak sprawić, by znów były niezwykle smaczne.

Szynkę i ser najczęściej kładziemy na kanapki. Czemu jednak bawić się w kładzenie każdego plasterka osobno? Weź resztki produktów, zetrzyj lub pokrój drobno w blenderze i wymieszaj z tymi dodatkami. Gwarantuję, że każda rodzina będzie się tym smarowidłem zajadać.

pozostałości sera.jpg
Źródło własne
Zimą zawsze dodaję do rosołu te 2 zdrowe dodatki. Nic tak nie podkręca smaku i nie wzmacnia odporności

Jak zrobić najlepsze smarowidło do chleba?

W tym przepisie nie ma jedynej właściwej metody. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili mamy na zbyciu w kuchni. Proporcje mogą się więc zmieniać, jednak sposób postępowania pozostaje taki sam.

Składniki:

  • dowolny ser żółty
  • wędlina i/lub kiełbasa (ilość wagowo porównywalna do sera)
  • cebula
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Jak uratować zapomniany ser i wędlinę?

Ser oraz wędlinę podziel na mniejsze kawałki . Włóż do malaksera i dość drobno poszatkuj. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz te składniki także zetrzeć na tarce .

składniki w blenderze.jpg
Źródło własne

Cebulę obierz i drobno posiekaj . Jej ilość dobierz do własnych preferencji. Dodaj więcej, jeśli lubisz ostrzejszy smak, lub mniej, jeśli wolisz bardziej delikatne potrawy. Wszystkie składniki przełóż do miski .

Do rozdrobnionych produktów dodaj majonez . Jego ilość ponownie zależy od twoich upodobań. Wszystko razem starannie połącz, mieszając. W razie potrzeby dodaj do smaku sól i pieprz.

pasta przed wymieszaniem.jpg
Źródło własne

Smarowidło do kanapek gotowe jest do zjedzenia od razu . Można je także przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Weź kawałek pieczywa, posmaruj i pyszna kanapka gotowa . Mam nadzieję, że polubicie ten sposób tak samo, jak ja.

Ta zapiekanka to także idealny sposób na zagospodarowanie jedzenia. Pasta kanapkowa będzie pasować wyśmienicie do takich domowych bułeczek .

kanapki z pastą.jpg
Źródło własne
Tak naleśniki robią mistrzowie kuchni. Tylko nieliczni pamiętają o tych dwóch dodatkach do ciasta
Kroję cytrynę na plastry, układam na patelni i zasypuję cukrem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy