Z resztek wędlin i sera robię tę pychotę. Sposób znam z rodzinnego domu, mama zawsze tak robiła
W lodówce masz okrawki wędlin i sera? Nie czekaj, aż się zeschną do końca lub zepsują. W moim domu, od kiedy pamiętam, robimy z takich resztek smarowidło do chleba. Po tylu latach nadal chętnie do niego wracam.
Smarowidło z pozostałości wędliny i sera
W wielu polskich domach na co dzień zajada się wędliny i ser żółty. Te produkty zdarza się przy tym kupować przez to w nadmiarze. Zeschniętych końcówek od szynki, czy ostatniego skrawka kiełbasy nikt już za bardzo nie chce jeść. Mam sposób, jak sprawić, by znów były niezwykle smaczne.
Szynkę i ser najczęściej kładziemy na kanapki. Czemu jednak bawić się w kładzenie każdego plasterka osobno? Weź resztki produktów, zetrzyj lub pokrój drobno w blenderze i wymieszaj z tymi dodatkami. Gwarantuję, że każda rodzina będzie się tym smarowidłem zajadać.
Jak zrobić najlepsze smarowidło do chleba?
W tym przepisie nie ma jedynej właściwej metody. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili mamy na zbyciu w kuchni. Proporcje mogą się więc zmieniać, jednak sposób postępowania pozostaje taki sam.
Składniki:
- dowolny ser żółty
- wędlina i/lub kiełbasa (ilość wagowo porównywalna do sera)
- cebula
- majonez
- sól i pieprz do smaku
Jak uratować zapomniany ser i wędlinę?
Ser oraz wędlinę podziel na mniejsze kawałki . Włóż do malaksera i dość drobno poszatkuj. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz te składniki także zetrzeć na tarce .
Cebulę obierz i drobno posiekaj . Jej ilość dobierz do własnych preferencji. Dodaj więcej, jeśli lubisz ostrzejszy smak, lub mniej, jeśli wolisz bardziej delikatne potrawy. Wszystkie składniki przełóż do miski .
Do rozdrobnionych produktów dodaj majonez . Jego ilość ponownie zależy od twoich upodobań. Wszystko razem starannie połącz, mieszając. W razie potrzeby dodaj do smaku sól i pieprz.
Smarowidło do kanapek gotowe jest do zjedzenia od razu . Można je także przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Weź kawałek pieczywa, posmaruj i pyszna kanapka gotowa . Mam nadzieję, że polubicie ten sposób tak samo, jak ja.
Ta zapiekanka to także idealny sposób na zagospodarowanie jedzenia. Pasta kanapkowa będzie pasować wyśmienicie do takich domowych bułeczek .