Z sałatki jarzynowej zrobisz cudowny obiad dla całej rodziny. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Sałatka jarzynowa królowała na świątecznych stołach Polaków. Jak zwykle zrobiliśmy jej za dużo. Co zrobić w takim razie z sałatki jarzynowej, która została nam po świętach? Jest na to smaczny i prosty sposób.
Co zrobić z sałatki jarzynowej?
Sałatka jarzynowa to danie, które musi zagościć na naszych świątecznych stołach. Bo jak to, Boże Narodzenie bez tradycyjnej sałatki? Nie ma takiej opcji! Jednak w wielu domach po świętach pojawił się pewien kulinarny problem.
Jak zwykle sałatki jarzynowej zrobiliśmy za dużo. U mnie jest tak niemal co roku. Co zrobić z sałatki jarzynowej? Przyrządzam z niej placki warzywne, które są wyjątkowo delikatne, soczyste i urzekają smakiem. Podaję to danie na poświąteczny obiad, sałatka jarzynowa się nie marnuje.
Jak przygotować placki warzywne z sałatki jarzynowej?
Składniki:
- 5 łyżek sałatki jarzynowej
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 50 g tuńczyka w sosie własnym
- olej do smażenia
Przygotowanie placków warzywnych zaczynamy od wbicia jajka do miski z sałatką jarzynową. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładamy tuńczyka, natkę pietruszki i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy, a na patelni rozgrzewamy olej.
Łyżką nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Nasze danie jest już gotowe do podania. Placki warzywne możemy podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Placki warzywne na szybki i smaczny obiad
Dzięki temu przepisowi wykorzystamy sałatkę jarzynową, która została nam po świętach Bożego Narodzenia. Wystarczy zaledwie kilka składników i pyszne placki warzywne są gotowe. To delikatne danie możemy podać na obiad lub na ciepłą kolację. Moja rodzina bardzo je polubiła i robienie placków po świętach stało się już pewną tradycją.
Warto je przygotować, bo zajmuje to tylko 15 minut. Sałatka jarzynowa doskonale sprawdza się jako składnik placków warzywnych. Jedzenie się nie marnuje, a placki cieszą się dużym powodzeniem i szybko znikają z talerzy. Pisaliśmy o Zenku Martyniuku, który zarobił krocie na reklamie wędlin za oceanem. Radziliśmy, które świąteczne potrawy warto zamrozić, a które zawekować.