Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz pokazał jak robi słynną surówkę coleslaw. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.12.2023 09:14

Kucharz pokazał jak robi słynną surówkę coleslaw. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał

Colesław
YouTube/@kochamgotowac

Surówki colesław nikomu nie trzeba przedstawiać. Przysmak z białej kapusty w kremowym sosie pasuje do niemal każdego dania obiadowego. Jednak kucharz Piotr Ogiński do tej lubianej surówki dodaje składnik, który wyśmienicie podkręca jej smak.

Surówka colesław najlepsza do obiadu

Kapusta ma szczególne miejsce w kuchni polskiej. Jadamy białą kapustę i czerwoną, uwielbiamy młodą kapustę i czekamy na nią cały rok. Przepadamy też za kapustą kiszoną. Robimy z niej bigos i surówki. Wielu smakoszy chętnie też przyrządza surówkę colesław. Biała kapusta, marchewka i sos, który jest niezwykle kremowy. Ta surówka pasuje do każdego dania obiadowego. 

Piotr Ogiński, który dzieli się z internautami przepisami na swoim kanale YouTube Kocham Gotować, do surówki colesław dodaje piklowaną czerwoną cebulę. Robi ją w niezwykłej zalewie. Do sosu dodaje też musztardę francuską, a ziarna gorczycy przyjemnie pękają podczas jedzenia i zapewniają wyjątkowe wrażenia smakowe. 

Colesław
YouTube/@kochamgotowac
Po świętach zawsze gotuję tę zupę. Jest pyszna i momentalnie spala zbędne kilogramy

Ja zrobić surówkę colesław z przepisu Piotra Ogińskiego?

Składniki:

  • ½ małej białej kapusty
  • 2 marchewki 
  • 2 białe cebule
  • ½ piklowanej cebuli
  • sól

Składniki na piklowaną cebulę:

  • 3 czerwone cebule
  • 300 ml wody
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 80 g cukru
  • ½ łyżeczki kolendry

Składniki na sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie surówki zaczynamy od starcia kapusty na mandolinie. Następnie ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy pół łyżki soli  i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 

Surówkę odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotujemy piklowaną czerwoną cebulę. Do garnka wlewamy 300 ml wody, ocet jabłkowy, cukier, sól i kolendrę. Zalewę zagotowujemy i kroimy czerwoną cebulę w paseczki. Zalewamy cebulę i będzie ona gotowa, gdy ostygnie. Teraz wracamy do miski z surówką.

Taki colesław smakuje wyśmienicie

Ugniatamy warzywa w misce i odsączamy z nadmiaru soku. Robimy sos z majonezu, kwaśnej śmietany i musztardy francuskiej. Ten składnik zapewnia wyjątkowe wrażenia smakowe. Gorczyca pęka podczas jedzenia i pysznie smakuje. Składniki sosu mieszamy i dodajemy do surówki. 

Na samym końcu dajemy piklowaną czerwoną cebulę. Nadaje ona piękny kolor surówce i całość wyśmienicie smakuje. Colesław w takim wydaniu zachwyci każdego smakosza. Smaki znakomicie się przenikają, a surówka będzie pasować do każdego dania obiadowego. Pisaliśmy o Zenku Martyniuku, który zarobił krocie na reklamie wędlin za oceanem. Radziliśmy, jak zrobić ciasto, które wygląda jak ser, a smakuje jak sernik. 

Colesław
YouTube/@kochamgotowac