Smakosze.pl Przepisy Żaden ketchup, czy przecier. Ta wersja pomidorów na zimę bije je na głowę
Fot. Canva/Dynamic Graphic Group

Żaden ketchup, czy przecier. Ta wersja pomidorów na zimę bije je na głowę

21 sierpnia 2024

Pomidory, choć dostępne cały rok, grzechu warte są tylko latem. Są wtedy tanie i pełne smaku. Aby smak ten zachować, robimy przetwory – ale nie byle jakie. Oprócz domowego przecieru na pomidorową sięgnijmy także po ten.

Domowe suszone pomidory

Suszone pomidory rozgościły się na dobre w naszych kuchniach. Można kupić w słoikach zarówno te wysuszone pod śródziemnomorskim słońcem, jak i produkty krajowych marek. Nic jednak nie zastąpi własnych przetworów .

Do niewątpliwych atutów przygotowywania własnych wersji konserw należy ta, że dokładnie wiemy, co znajduje się w środku. Możemy więc użyć wysokiej jakości oleju słonecznikowego albo nawet oliwy. Przesiąknięta smakiem pomidorów, może ona dostać drugie życie – choćby w sałatkach.

suszone pomidory

Wśród turystów budzi lęk, a na Sardynii się nim zajadają. Trudno uwierzyć, co dodają do sera

Pomidory na zimę

Do przepisów takich jak ten stworzone są nowoczesne piekarniki z termoobiegiem i elektronicznym termostatem . Szczęśliwcy, którzy mają już taki sprzęt, przygotują domowe przetwory właściwie bez żadnego wysiłku. W wypadku starszych piekarników ustawienie odpowiedniej temperatury może być nieco trudniejsze. U stawiamy po prostu moc na minimum, a jeśli termometr pokazuje więcej niż 80 stopni, uchylamy lekko drzwiczki .

Składniki

  • 2 kg podłużnych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ l oliwy lub dobrego oleju słonecznikowego
  • 80 ml octu balsamicznego
  • Kilka ząbków czosnku
  • 4-5 gałązek rozmarynu lub oregano

Przygotowanie suszonych pomidorów

Dojrzałe pomidory przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy je na blasze niezbyt ciasno i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni z termoobiegiem . Suszymy przez ok. 3-4 godziny, aż skórka na brzegach zacznie się marszczyć, ale pomidory nie będą zupełnie wyschnięte.

Czosnek kroimy w mniejsze kawałki i posypujemy solą. Ususzone pomidory przekładamy do garnka. Dodajemy czosnek i zioła. Zalewamy octem i mieszamy, by dostał sie w zakamarki.

Pomidory zalewamy olejem lub oliwą i podgrzewamy , aż będą gorące. Następnie przelewamy je do wyparzonych słoików. Te, zakręcone, odstawiamy do góry dnem. Kiedy wystygną, można pomidory odstawić do lodówki lub spiżarni.

Wypróbuj też przepisy na wołową potrawkę rendang i letnią pastę warzywną .

wysuszone pomidory

Przepis na tę potrawę dostałam od znajomego kucharza. Lepiej przyrządzonego mięsa w życiu nie jadłam
W Dino znowu powariowali. Cukier i olej dostaniesz za bezcen
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy