Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Ta zupa jest od nich 100 razy lepsza
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.10.2024 18:10

Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Ta zupa jest od nich 100 razy lepsza

strogonow
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Zupa na jesień z tego przepisu nie ma sobie równych. Smakiem przebija tradycyjne polskie zupy, a w dodatku syci i rozgrzewa na długie godziny. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za fantastyczne danie i poznasz szczegóły dotyczące przygotowania. 

Rozgrzewająca zupa na obiad

Jesień w tym roku jest wyjątkowo chłodna, a jak wiadomo, nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz smacznej zupy. Prym w naszej kuchni wiedzie przede wszystkim rosół oraz pomidorowa, ale to nie o nie chodzi tym razem. Jest nią zupa Strogonow i wcale nie jest to błąd. 

Okazuje się, że Strogonow to nie tylko gulasz, ale i doskonała zupa na obiad. W tej wersji zasmakuje każdemu i co istotne — nasyci i rozgrzeje. Czytaj dalej, a poznasz przepis i bez problemu podasz ją na obiad. 

mieso na zupe.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli
Taką sałatkę podam na Wszystkich Świętych. Jest smaczniejsza niż jarzynowa

Z czego składa się zupa Strogonow?

Do przygotowania zupy Strogonow będziesz potrzebować wielu składników, ale każdy z nich jest niezbędny. Nie tylko nadają daniu smak, ale też sprawiają, że jest bardzo sycące. Zupa składa się, podobnie jak gulasz pod tą nazwą, z mięsa i warzyw. Niezbędne produkty poznasz, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Żadnego z nich nie pomijaj, a ta zupa na jesień wyjdzie doskonała. Zdjęcia ilustrujące jej przygotowanie, pochodzą z kanału Kuchnia Marioli, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 cebule
  • 5 ogórków konserwowych 
  • ½ szklanki zalewy z ogórków
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • mielona słodka papryka
  • pieprz w ziarnach
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • 100 ml gęstej śmietany 

Zupa Strogonow - przepis

Umyty schab pokrój na plastry, a następnie pokrój go w małą kostkę. Mięso przełóż do miski i dodaj musztardę, mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Paprykę oraz ogórki pokrój w cienkie paski. 

W garnku rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż cebulę oraz dodaj przeciśnięte ząbki czosnku. Wsyp pieczarki i podsmażaj składniki. Całość przypraw pieprzem oraz solą. W tym samym czasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso. Przełóż do garnka i dodaj paprykę, ogórki oraz ziele angielskie, pieprz w ziarnach, mieloną słodką paprykę i liście laurowe. 

Wlej bulion i wymieszaj składniki. Garnek przykryj, a zupę gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wlej zalewę z ogórków i dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby przypraw ją solą oraz pieprzem. Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotową zupę podawaj na obiad. 

scha b.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli