Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Ta zupa jest od nich 100 razy lepsza
Zupa na jesień z tego przepisu nie ma sobie równych. Smakiem przebija tradycyjne polskie zupy, a w dodatku syci i rozgrzewa na długie godziny. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za fantastyczne danie i poznasz szczegóły dotyczące przygotowania.
Rozgrzewająca zupa na obiad
Jesień w tym roku jest wyjątkowo chłodna, a jak wiadomo, nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz smacznej zupy. Prym w naszej kuchni wiedzie przede wszystkim rosół oraz pomidorowa, ale to nie o nie chodzi tym razem. Jest nią zupa Strogonow i wcale nie jest to błąd.
Okazuje się, że Strogonow to nie tylko gulasz, ale i doskonała zupa na obiad. W tej wersji zasmakuje każdemu i co istotne — nasyci i rozgrzeje. Czytaj dalej, a poznasz przepis i bez problemu podasz ją na obiad.
Taką sałatkę podam na Wszystkich Świętych. Jest smaczniejsza niż jarzynowaZ czego składa się zupa Strogonow?
Do przygotowania zupy Strogonow będziesz potrzebować wielu składników, ale każdy z nich jest niezbędny. Nie tylko nadają daniu smak, ale też sprawiają, że jest bardzo sycące. Zupa składa się, podobnie jak gulasz pod tą nazwą, z mięsa i warzyw. Niezbędne produkty poznasz, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Żadnego z nich nie pomijaj, a ta zupa na jesień wyjdzie doskonała. Zdjęcia ilustrujące jej przygotowanie, pochodzą z kanału Kuchnia Marioli, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 cebule
- 5 ogórków konserwowych
- ½ szklanki zalewy z ogórków
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 l bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- mielona słodka papryka
- pieprz w ziarnach
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka musztardy
- 5 łyżek oleju
- 100 ml gęstej śmietany
Zupa Strogonow - przepis
Umyty schab pokrój na plastry, a następnie pokrój go w małą kostkę. Mięso przełóż do miski i dodaj musztardę, mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Paprykę oraz ogórki pokrój w cienkie paski.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż cebulę oraz dodaj przeciśnięte ząbki czosnku. Wsyp pieczarki i podsmażaj składniki. Całość przypraw pieprzem oraz solą. W tym samym czasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso. Przełóż do garnka i dodaj paprykę, ogórki oraz ziele angielskie, pieprz w ziarnach, mieloną słodką paprykę i liście laurowe.
Wlej bulion i wymieszaj składniki. Garnek przykryj, a zupę gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wlej zalewę z ogórków i dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby przypraw ją solą oraz pieprzem. Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotową zupę podawaj na obiad.