Żadne mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z kapusty, zetrzyj ją na tarce
Kto powiedział, że kotlety muszą być zawsze z mięsa? Są na tę potrawę smaczniejsze i znacznie tańsze sposoby. Wypróbujcie koniecznie przepis na obłędne kotlety z kapusty. Większość niezbędnych składników zapewne masz już w domu.
Kotlety z kapusty to zdrowa propozycja obiadowa
Codzienne spożywanie mięsa na obiad nie jest korzystne dla zdrowia. Wokół siebie mamy całe mnóstwo smakowitych alternatyw. Najlepszym przykładem są wybitne kotlety z kapusty białej. Zetrzyj, wymieszaj i usmaż- lepszego sposobu nie ma.
Przepis na najlepsze kotlety z kapusty
Składniki:
- ½ główki białej kapusty
- 2 jajka
- 1 cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kuminu
- szczypta oregano
- olej do smażenia
Składniki na panierkę:
- ½ szklanki drobno startego sera
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Kotlety z kapusty lepsze niż mielone
Warzywo na kotlety z kapusty przekrój na pół . 1 połowę oczyść z zewnętrznych brzydkich liści. Pozostałą cześć kapusty zetrzyj na grubych oczkach tarki . Przełóż ją do miski, oprósz solą, wymieszaj i odstaw na 15 minut na bok, aby zmiękła .
W międzyczasie przygotuj cebulę do kotletów z kapusty . Warzywo obierz i drobno posiekaj. Następnie je podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor . Tak przygotowaną cebulę odstaw do ostudzenia.
Kapustę odciśnij z nadmiaru wody . Dodaj do niej zrumienioną cebulę. Dołóż przyprawy i 2 całe jajka . Składniki na kotlety z kapusty starannie wymieszaj .
Przygotuj panierkę do kotletów z kapusty . W osobnej miseczce wymieszaj bułkę tartą i drobniutko starty ser . Na talerzyku obok rozkłóć 1 jajko .
Z masy warzywnej formuj niewielkie kotlety z kapusty . Obtaczaj je w bułce tartej, rozkłóconym jajku i ponownie w bułce. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich składników . Uważaj, aby podczas panierowania kotlety nie rozpadały się .
Na patelni starannie rozgrzej olej . Na gorący tłuszcz wykładaj kolejne partie kotletów z kapusty. Smaż na złocisty kolor na niewielkiej mocy palnika . Smażenie z każdej strony powinno zająć ok. 4 minut .
Gotowe kotlety z kapusty zdejmij z patelni . Podawaj z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe. Potrawa idealnie sprawdzi się jako przekąska, np. podana z sosem czosnkowo-jogurtowym . Danie najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Wyśmienite bezmięsne kotlety zrobisz również z innego smacznego warzywa . Bardziej znane wydanie kapusty znajdziecie w tej zaskakującej surówce .