Smakosze.pl Przepisy Żadne mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z kapusty, zetrzyj ją na tarce
screen z filmu na kanale YouTube cooking kisy

Żadne mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z kapusty, zetrzyj ją na tarce

16 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kto powiedział, że kotlety muszą być zawsze z mięsa? Są na tę potrawę smaczniejsze i znacznie tańsze sposoby. Wypróbujcie koniecznie przepis na obłędne kotlety z kapusty. Większość niezbędnych składników zapewne masz już w domu.

Kotlety z kapusty to zdrowa propozycja obiadowa

Codzienne spożywanie mięsa na obiad nie jest korzystne dla zdrowia. Wokół siebie mamy całe mnóstwo smakowitych alternatyw. Najlepszym przykładem są wybitne kotlety z kapusty białej. Zetrzyj, wymieszaj i usmaż- lepszego sposobu nie ma.

Ruszyło o 6 rano we wszystkich Biedronkach. Majonez, olej i brokuły za ułamek ceny

Przepis na najlepsze kotlety z kapusty

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kuminu
  • szczypta oregano
  • olej do smażenia

Składniki na panierkę:

  • ½ szklanki drobno startego sera
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Kotlety z kapusty lepsze niż mielone

Warzywo na kotlety z kapusty przekrój na pół . 1 połowę oczyść z zewnętrznych brzydkich liści. Pozostałą cześć kapusty zetrzyj na grubych oczkach tarki . Przełóż ją do miski, oprósz solą, wymieszaj i odstaw na 15 minut na bok, aby zmiękła .

W międzyczasie przygotuj cebulę do kotletów z kapusty . Warzywo obierz i drobno posiekaj. Następnie je podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor . Tak przygotowaną cebulę odstaw do ostudzenia.

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody . Dodaj do niej zrumienioną cebulę. Dołóż przyprawy i 2 całe jajka . Składniki na kotlety z kapusty starannie wymieszaj .

Przygotuj panierkę do kotletów z kapusty . W osobnej miseczce wymieszaj bułkę tartą i drobniutko starty ser . Na talerzyku obok rozkłóć 1 jajko .

Z masy warzywnej formuj niewielkie kotlety z kapusty . Obtaczaj je w bułce tartej, rozkłóconym jajku i ponownie w bułce. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich składników . Uważaj, aby podczas panierowania kotlety nie rozpadały się .

Na patelni starannie rozgrzej olej . Na gorący tłuszcz wykładaj kolejne partie kotletów z kapusty. Smaż na złocisty kolor na niewielkiej mocy palnika . Smażenie z każdej strony powinno zająć ok. 4 minut .

Gotowe kotlety z kapusty zdejmij z patelni . Podawaj z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe. Potrawa idealnie sprawdzi się jako przekąska, np. podana z sosem czosnkowo-jogurtowym . Danie najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Wyśmienite bezmięsne kotlety zrobisz również z innego smacznego warzywa . Bardziej znane wydanie kapusty znajdziecie w tej zaskakującej surówce .

kotlety z kapusty na talerzu.png
Canva / oleghz

Wsyp 3 opakowania do piany. Biszkopt jeszcze nigdy nie był tak miękki i puszysty
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy