Żadne moczenie w mleku z cebulą. Najlepsze schabowe obtocz w wielkanocnym klasyku
Kotlety schabowe w majonezie zachwycają delikatnością i smakiem. Wystarczy, że obtoczysz schab w mieszance z jajka, musztardy i majonezu, a następnie wstawisz je do lodówki na 4 godziny. Nie ma lepszego patentu na soczyste mięso na obiad.
Zaskocz wszystkich niezwykle delikatnymi schabowymi. Sekret tkwi w jednym dodatku
Kotlety schabowe zwykle moczymy w mleku i cebuli, a dopiero później obtaczamy w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety schabowe w majonezie przygotowuje się nieco inaczej. Są delikatniejsze, bardziej soczyste i o wiele smaczniejsze.
Do kotletów schabowych w majonezie musimy zrobić mieszankę z jajka, majonezu i musztardy. Surowe kotlety obtaczamy w tych składnikach i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Ocet zawarty w majonezie i musztardzie dosłownie rozpuszcza twarde włókna schabu.
Kotlety schabowe w majonezie po usmażeniu mają chrupiącą skórkę. W środku są doskonale doprawione i tak miękkie, że dosłownie rozpływają się w ustach . Schabowe smażymy na tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia. Polecam masło klarowane, które dodatkowo podkręca smak całej potrawy.
Kotlety schabowe w majonezie. Soczyste i pełne smaku
Składniki na 4 porcje:
- 4 kawałki schabu bez kości
- łyżka majonezu
- duże jajko
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Schabowe wstaw do lodówki na 4 godziny przed smażeniem. Efekt zachwyci każdego
Każdy kawałek schabu rozbij na cienki kotlet i oprósz solą i pieprzem. W głębokim talerzu wymieszaj majonez, musztardę i jajko. Kotlety obtocz w przygotowanej mieszance, przykryj i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie mięso obtocz w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Schabowe podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam kapustę zasmażaną lub surówkę z kiszonej kapusty .