Żadne pudełko po lodach. Wachowicz przechowuje koperek w zupełnie inny sposób.
Zwykle koperek przechowujemy w pudełku po lodach. Jednak Ewa Wachowicz ma na to smaczne i aromatyczne warzywo inny patent. Skorzystaj ze sposobu znanej restauratorki i ciesz się dłużej pysznym koperkiem.
Koperek pełen smaku i witamin
Koperek urozmaica naszą kuchnię i dodaje smaku oraz aromatu wielu daniom . Zupy dzięki niemu są lepsze, surówki zyskują świeży i bardziej intensywny smak . Koperek też chętnie dodajemy do ziemniaków, sosów i twarożku. To zielone warzywo pełne jest witamin: C, D, E, K i witamin z grupy.
Jedzenie koperku poprawia trawienie, ma też działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Jak na dłużej zatrzymać smak tego aromatycznego warzywa? Przeważnie koperek kroimy i zamykamy w pudełku po lodach. Jednak Ewa Wachowicz stawia na zupełnie inny sposób . Poniżej znajdziesz przepis, do którego przyda się sól.
Sposób na przechowywanie koperku od Ewy Wachowicz
Składniki:
- 5 pęczków koperku
- ¼ kg soli
Przygotowanie koperku zacznij od jego umycia i osuszenia. Usuń grube łodygi i drobno posiekaj. Teraz ułóż warstwami w słoiku. Każdą z warstw koperku ugnieć i posyp solą . Zacznij od warstwy soli i na niej skończ .
Szczelnie zakręć słoik z koperkiem. Wstaw do lodówki. Sposób Ewy Wachowicz na przechowywanie koperku sprawi, że z wytrzyma on nawet rok w lodówce .
Sól dobrze konserwuje
Koperek dzięki tej metodzie będzie długo zdatny do użycia w kuchni. Wszystko dzięki soli , która jest dobrym konserwantem. Warto, żeby była to sól kamienna lub morska . W tym sposobie warto też wykorzystać małe słoiczki. Istotne jest, by ciasno układać koperek w słoiczkach i przesypywać solą.
Dzięki tak przyrządzonemu koperkowi nie potrzebujesz już soli do zup, ziemniaków i innych dań. Solony koperek jest smaczny i długo zachowuje świeżość. Skorzystaj ze sposobu Ewy Wachowicz w swojej kuchni . Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszne maślane bułeczki. Podawaliśmy przepis na słynny sernik Izaura.
Źródło: ewawachowicz.pl