Smakosze.pl Przepisy Żadne pudełko po lodach. Wachowicz przechowuje koperek w zupełnie inny sposób.
Fot. Canva/Hanasaki, Facebook/Ewa Wachowicz

Żadne pudełko po lodach. Wachowicz przechowuje koperek w zupełnie inny sposób.

24 maja 2024

Zwykle koperek przechowujemy w pudełku po lodach. Jednak Ewa Wachowicz ma na to smaczne i aromatyczne warzywo inny patent. Skorzystaj ze sposobu znanej restauratorki i ciesz się dłużej pysznym koperkiem.

Koperek pełen smaku i witamin

Koperek urozmaica naszą kuchnię i dodaje smaku oraz aromatu wielu daniom . Zupy dzięki niemu są lepsze, surówki zyskują świeży i bardziej intensywny smak . Koperek też chętnie dodajemy do ziemniaków, sosów i twarożku. To zielone warzywo pełne jest witamin: C, D, E, K i witamin z grupy.

Jedzenie koperku poprawia trawienie, ma też działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Jak na dłużej zatrzymać smak tego aromatycznego warzywa? Przeważnie koperek kroimy i zamykamy w pudełku po lodach. Jednak Ewa Wachowicz stawia na zupełnie inny sposób . Poniżej znajdziesz przepis, do którego przyda się sól.

koperek
Fot. Canva/luvcagavagna
Tu dostaniesz czereśnie w śmiesznie niskiej cenie. Jest jeden warunek

Sposób na przechowywanie koperku od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 5 pęczków koperku
  • ¼ kg soli

Przygotowanie koperku zacznij od jego umycia i osuszenia. Usuń grube łodygi i drobno posiekaj. Teraz ułóż warstwami w słoiku. Każdą z warstw koperku ugnieć i posyp solą . Zacznij od warstwy soli i na niej skończ .

Szczelnie zakręć słoik z koperkiem. Wstaw do lodówki. Sposób Ewy Wachowicz na przechowywanie koperku sprawi, że z wytrzyma on nawet rok w lodówce .

Sól dobrze konserwuje

Koperek dzięki tej metodzie będzie długo zdatny do użycia w kuchni. Wszystko dzięki soli , która jest dobrym konserwantem. Warto, żeby była to sól kamienna lub morska . W tym sposobie warto też wykorzystać małe słoiczki. Istotne jest, by ciasno układać koperek w słoiczkach i przesypywać solą.

Dzięki tak przyrządzonemu koperkowi nie potrzebujesz już soli do zup, ziemniaków i innych dań. Solony koperek jest smaczny i długo zachowuje świeżość. Skorzystaj ze sposobu Ewy Wachowicz w swojej kuchni . Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszne maślane bułeczki. Podawaliśmy przepis na słynny sernik Izaura.

koperek
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: ewawachowicz.pl

Nasze babcie kochały te owoce, ale ich liście są jeszcze cenniejsze. Napar z nich ma potężne działanie
Na Dzień Matki podam ciasto z truskawkami z przepisu Heni. W życiu nie jadłam lepszego
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy