Smakosze.pl Przepisy Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata
fot. Shutterstock

Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata

1 października 2024

Ten składnik jest wprost idealny na farsz do pierogów. Jest delikatny w smaku, a przy tym słodkawy. Dobrze doprawiony pokazuje pazur, a przy tym można doprowadzić go do idealnej dla farszu struktury. Domyślasz się już, o co chodzi? Koniecznie czytaj dalej.

Pierogi z dyniowym farszem

Jesień to pora dyni. Od amerykańskich ozdób halloweenowych po wycieczki przedszkolaków na dyniowe farmy i tematyczne place zabaw, wszystko żyje pod znakiem tego pomarańczowego jesiennego słońca. Z dziesiątkami odmian, jadalnych i ozdobnych, wszystko żyje dynią.

Obojętnie, czy obchodzisz halloween, czy nie przepadasz za tym zwyczajem, z pewnością do gustu przypadną ci pierogi z dyniowym farszem . Można podać je na obiad tego wyjątkowego dnia, zanim jeszcze dzieci rozejdą się łasować po sąsiadach. Można też przygotować takie pierogi w dowolny inny dzień jesieni – bo to po prostu pyszna potrawa.

pierogi z dynią

Dino chce być tańsze od Lidla i Biedronki. Z cenami mięsa kompletnie dziś zwariowali

Dyniowe pierogi

Smak dyni odnajduje się doskonale w wielu zestawieniach. W naszym przepisie występuje on w wersji łagodnej – warto jednak wypróbować także wersję doprawioną odrobiną chili, które świetnie podbija słodko- warzywny smak.

Składniki

  • 800 g dyni
  • ½ kg mąki pszennej
  • 200 g tłustego twarogu
  • 1 garść startego żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • Po szczypcie gałki muszkatołowej i kurkumy
  • Opcjonalnie: szczypta chili
  • Sól, pieprz

Jesienne pierogi

Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy 50 ml oliwy i 300 ml gorącej wody. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Kiedy składniki będą dobrze połączone, owijamy je folią spożywczą i odstawiamy, by odpoczęło.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , przyprawiamy kurkumą, opcjonalnie chili, solą i pieprzem, dodajemy czosnek w łupinkach i skrapiamy oliwą lub olejem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni .

W misce wyrabiamy twaróg. Dodajemy starty ser i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Do niej dodajemy jajko, a następnie przestudzoną dynię , i łączymy w farsz. Warto nie mieszać go zbyt dokładnie, by nie utracić warzywnej tekstury.

Ciasto dzielimy na kawałki, cienko wałkujemy i wykrawamy kółka. Pierogi lepimy podobnie jak każde inne. Oczekujące na gotowanie przechowujemy pod ściereczką, by nie wyschły, gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem i szałwią.

Wypróbuj też przepisy na przetwory z kabaczka z papryką i śniadaniowe zapiekanki .

pierogi dyniowe

Mieszam te 2 produkty i robię mleczko do czyszczenia. Działa bezbłędnie i nie ma w sobie ani kropli octu
Polacy mylą go z pomidorem. Ten "superowoc" obniża ciśnienie i cholesterol
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy