Smakosze.pl Przepisy Zalej nią mniszek i odstaw na 2 godziny. Zyskasz syrop o potężnym działaniu
Canva /eladstudio

Zalej nią mniszek i odstaw na 2 godziny. Zyskasz syrop o potężnym działaniu

14 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Chcesz wzmocnić odporność na nadchodzącą wiosnę? Przygotuj domowy syrop z mniszka lekarskiego. Z dobrze znanych żółtych kwiatach kryje się całe bogactwo korzystnych dla zdrowia substancji.

Mniszek lekarski czyli zdrowie na wyciągnięcie ręki

Mniszek lekarski powszechnie występuje w Polsce. Już za chwilę będziemy mogli go zaobserwować na pobliskich polach i łąkach. Pojawiające się na wiosnę kwiaty można bez przeszkód zebrać i przygotować z nich odżywczy gęsty syrop. Warunkiem jest to, aby rośliny pozyskać z czystych i nieskażonych terenów.

Syrop z mniszka lekarskiego można kupić w aptekach. Lepiej jednak przygotować taki specyfik w domu. Ma on szerokie działanie i warto go popijać przy szeregu dolegliwości. Pomoże między innymi na kaszel i infekcje górnych dróg oddechowych.

Mikstura znajdzie ma także inne zbawienne zastosowanie. Dzięki pobudzaniu wydzielania soków żołądkowych przyniesie ulgę przy problemach trawiennych. Działa też moczopędnie, co stanowi pomoc przy stanach zapalnych dróg moczowych. Ponad to może być przydatna przy schorzeniach wątroby oraz miażdżycy.

Zapomniane kotlety schabowe po kowalsku. Połączenie soczystego mięsa i wyrazistego sosu

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • ok. 400 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 4 szklanki wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego?

Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego przełóż na durszlak i dokładnie przepłucz wodą . Następnie wrzuć je do dużego garnka. Zalej je wodą i doprowadź do wrzenia. Całość gotuj przez ok. 15-20 minut .

Wywar z mniszka lekarskiego odstaw na 24 godziny . Po upływie tego czasu odcedź z niego kwiaty . Do pozostałego płynu dodaj cukier i sok wyciśnięty z cytryny . Ponownie wstaw syrop do gotowania i trzymaj na ogniu do momentu, aż nabierze konsystencji miodu .

Gotowy syrop z mniszka lekarskiego przelej do czystych i suchych słoiczków . Zawekuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia . Zapas przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Raz otwarty słoiczek z syropem należy spożyć w ciągu ok. 7 dni . Zdrowy syrop z cebuli warto mieć pod ręką przez cały rok . Niewiele osób wie, że leczniczą miksturę można przyrządzić z bananów .

syrop z mniszka lekarskiego.png
Canva / Madeleine_Steinbach

Kotlety sto razy lepsze niż zwykłe mielone. Zrobisz je z 3 tanich i prostych składników
Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy