Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska robi syrop z cebuli inaczej niż wszyscy. Dodaje nietypowy składnik

Lewandowska robi syrop z cebuli inaczej niż wszyscy. Dodaje nietypowy składnik

Syrop z cebuli Anny Lewandowskiej
canva/Lcc54613; IG/annalewandowska

Syrop z cebuli znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Anna Lewandowska wyjawiła, jakich składników używa do jego przygotowania. Celebrytka łączy ze sobą dwa rodzaje cebuli — białą i czerwoną — uzyskując jeszcze lepsze efekty. Warto spróbować.

Właściwości syropu z cebuli są nieocenione

Popularny domowy sposób na kaszel, jakim jest syrop z cebuli, ma wielu zwolenników. Stosowany oda dawna specyfik zawiera szereg korzystnych dla zdrowia związków, które wspierają nasz organizm w walce z infekcją.

Wykazujące działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze substancje ułatwiają odkrztuszanie i tym samym pozwalają skutecznie oczyścić drogi oddechowe. Domowy specyfik jest niedrogi i zdecydowanie warto go wypróbować.

Anna Lewandowska proponuje wykorzystać do jego sporządzenia również czerwoną cebulę, która jest nieco łagodniejsza w smaku, a przy tym, podobnie jak biała, dostarcza witamin i minerałów podnoszących odporność. Zamiast cukru gwiazda stosuje miód, który też jest wskazany w profilaktyce przeziębienia.

Przepis na syrop z cebuli Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • 1/2 małej cebuli białej
  • 1 ząbek czosnku

Jak zrobić syrop z cebuli? Receptura Anny Lewandowskiej jest niezastąpiona

Do przygotowania syropu przyda się kubek, który da się przykryć spodeczkiem. Umieszczamy w nim obraną i pokrojoną w plastry cebule, a następnie dodajemy rozdrobniony czosnek bez łupiny.

Na koniec zalewamy całość miodem i odstawiamy na 2-3 godziny, by pod przykryciem warzywo mogło uwolnić soki. Syrop z cebuli pijemy kilka razy dziennie, aż do ustąpienia objawów kaszlu.

Pojedynczą dawkę stanowi jedna łyżeczka mikstury. Aby środek był bezpieczny, nie należy go przechowywać zbyt długo — maksymalne 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych sposobów na wykorzystanie cebuli. W tym artykule podpowiadamy jak warzywo skarmelizować. Ten natomiast zdradza prosty sposób na zupę cebulową — jest idealna na chłody.

Syrop z cebuli Anny Lewandowskiej jest znakomity.png

canva/HeikeRau

Źródło: hpba