Zapomniane kotlety schabowe po kowalsku. Połączenie soczystego mięsa i wyrazistego sosu
Kotlety schabowe po kowalsku są niesamowicie smaczne. Mało popularna odsłona wieprzowiny z dodatkiem sosu z cebulką i sera żółtego jest prosta w wykonaniu, a posmakuje nawet wybrednym. Musicie spróbować.
Przepis na kotlety schabowe po kowalsku
Smakowite kotlety posmarowane wyrazistym sosem i zapieczone pod pierzynką z sera żółtego skuszą niejednego smakosza. Warto spróbować tej sycącej i aromatycznej kompozycji. Jeszcze nie raz do niej wrócicie.
Składniki:
- 600-700 g schabu
- 100 g wyrazistej musztardy
- 25 g miodu
- 2 duże jaja
- bułka tarta do obtoczenia
- 3 średnie cebule
- 60 g domowego majonezu
- 55 g ketchupu
- 60 g żółtego sera
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety po kowalsku? Przepis jest niesamowicie prosty
Zaczynamy od oczyszczenia schabu i pokrojenia go w niezbyt cienkie plastry. Każdy rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem. Musztardę łączymy z miodem i powstałą marynatą nacieramy mięso. Zawijamy w folię spożywczą i przenosimy do lodówki na minimum pół godziny.
W międzyczasie siekamy cebule i delikatnie ją szklimy. Studzimy. Mięso ocieplamy i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Kotlety schabowe smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią. Wtedy przenosimy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Cebulę z patelni mieszamy z majonezem i ketchupem. Farszem smarujemy mięso i na każdym kawałku układamy po plastrze sera żółtego. Danie zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podać kotlety schabowe po kowalsku?
Do tego dania pasowały będą proste dodatki takie jak ziemniaki z wody czy delikatna w smaku kasza oraz proste surówki, czy gotowane warzywa np. marchewka z groszkiem lub buraczki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Sprawdźcie koniecznie znakomitą wersję z chrupiącą panierką z chipsów. Być może spodoba wam się także delikatna odsłona uzyskana dzięki marynowaniu w śmietanie.