Zamiast zużywać do ciasta, zrób odżywczą maseczkę. Skóra stanie się gładka jak marzenie

Całe pokolenia kobiet były zdane na domowe kosmetyki z dostępnych składników. Dziś idziemy w ich ślady. Oto jedna z metod na gładką skórę bez sięgania po kupne kremy.
Naturalna maseczka na zmarszczki
Powrót do naturalnych kosmetyków to dziś trend, który cieszy się coraz większą naturalnością. To logiczne: coraz więcej firm kosmetycznych przekonuje nas, że ich produkty są naturalnego pochodzenia. A skoro takie są, dlaczego nie pominąć laboratoriów i nie sięgnąć do natury bezpośrednio?
Dlatego sięgamy po wypróbowane metody naszych babć. Umiały one po prostu zajrzeć do szafki kuchennej i wygrzebać z niej kosmetyk z prawdziwego zdarzenia. Do takich należy drożdżowa maseczka na twarz.
Połóż drożdże na twarz
Te same drożdże, które sprawiają, że nasz chleb czy ciasto są lekkie i pyszne, mogą sprawić to samo z naszą urodą. Zawierają one witaminę B, aminokwasy i białka. Działają probiotycznie, czyli pomagają rozwijać się naturalnym składnikom organicznym w naszym ciele.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Drożdże złagodzą też stany zapalne i zredukują zaczerwienienie skóry. Przeciwutleniacze zredukują stres oksydacyjny i wygładzą cerę. Poprawią też jej nawilżenie i rozjaśnią, jednocześnie produkując kolagen. Wszystko to osiągniemy prostą domową maseczką.
Jak przygotować maseczkę drożdżową
Maseczkę na twarz z drożdży przygotowujemy z zaledwie dwóch składników. Oprócz ⅓ opakowania świeżych drobnoustrojów potrzebujemy też ok. 60 ml mleka. Mleko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim pokruszone drożdże.
Warto przy tym pamiętać o odpowiedniej konsystencji produktu. Musi on w końcu dobrze trzymać się na twarzy. Mleko dodajemy więc ostrożnie, pilnując, by uzyskać krem o właściwej gęstości.
Połóż drożdżowy rozczyn na twarz
Maseczkę po dokładnym wymieszaniu nakładamy na oczyszczoną twarz. Omijamy przy tym okolice ust i oczu. Pozostawiamy ją na skórze przez nie więcej niż 20 minut. Przed nałożeniem maseczki sprawdźmy tylko w niewidocznym miejscu, czy drożdże nie wywołują objawów uczulenia.
Po 20 minutach maseczkę spłukujemy ciepłą wodą. Na twarz nakładamy krem nawilżający. Zabieg taki można powtarzać nawet co kilka dni.
Wypróbuj też przepisy na zupę cebulową i pastę z makreli i ogórków kiszonych.





































