Strzelczyk wziął cukinię i pokazał na co go stać. Jego patent na tani obiad zachwyci każdego
Pomysł na tani obiad? Jesienna zapiekanka z cukinii i ziemniaków według przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz warzywa doprawia suszonymi ziołami, zalewa aromatycznym sosem i wstawia do piekarnika na 40 minut, efekt zachwyci każdego smakosza.
Cukinię możemy przyrządzić na wiele sposobów. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube podzielił się swoim pomysłem na tani obiad z dodatkiem uniwersalnego warzywa. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.
Tomasz Strzelczyk cukinię zapieka z ziemniakami i aromatycznym sosem na bazie słodkiej śmietany i parmezanu. Jesienna zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i będzie gotowa po około 40 minutach pieczenia. Warzyw nie musimy wcześniej gotować, będą idealnie miękkie po przyrządzeniu w piekarniku.
Strzelczyk zapiekankę doprawia świeżym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i świeżym szczypiorkiem. Obiad jest niezwykle aromatyczny i błyskawicznie znika z talerzy. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA znajdziemy również wiele innych pomysłów na tani obiad dla całej rodziny.
Jesienna zapiekanka z cukinii według przepisu Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
2 średnie cukinie
-
200 g startego parmezanu
-
4 większe ziemniaki
-
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego
-
400 ml śmietany 30%
-
2 ząbki czosnku
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
Jak zrobić tani obiad z cukinii? Patent Strzelczyka nie ma sobie równych
Cukinię pokrój w plastry, obierz i pokrój ziemniaki. Warzywa włóż do miski, oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, wymieszaj. Śmietanę wlej do miski, dodaj około 150 g startego sera, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Dodaj również sól, pieprz, zioła prowansalskie, posiekany szczypiorek, wymieszaj. Przygotowane warzywa poukładaj pionowo na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym . Poukładaj je na przemian- plaster cukinii, plaster ziemniaka.
Całość zalej przygotowanym sosem i oprósz startym parmezanem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 40- 45 minut, smacznego.
Przygotuj również domową konserwę turystyczną według przepisu Tomasza Strzelczyka oraz wyśmienite gołąbki , dania zachwycą wszystkich domowników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube