Strzelczyk odkopał dawny przepis na gołąbki. Staropolski farsz zachwyci każdego. Nikt się nie oprze
Gołąbki staropolskie są pysznym jarskim daniem. Przyrządzony według przepisu Tomasza Strzelczyka przysmak z pewnością skradnie niejedno serce. Kucharz sięgnął po dawną recepturę, która jest prosta i jednocześnie pozwala uzyskać znakomite efekty. Skusicie się?
Staropolski przepis na gołąbki wykorzystuje niemalże same roślinne składniki. Zawinięty w kapustę farsz z ziemniaków i pieczarek jest wyjątkowo smaczny. Tomasz Strzelczyk odnalazł dawny przepis na ten rarytas i podzielił się nim z odbiorcami na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Posiłek jest prosty w przygotowaniu. Warto spróbować.
Przepis na smakowite gołąbki staropolskie Tomasza Strzelczyka
Składniki:
1 niezbyt duża główka kapusty
ok. 1,5 kg ziemniaków
pół kilograma pieczarek
3 niewielkie cebule
3-4 ząbki czosnku
pół litra śmietany 12%
około pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeże listki tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
sól i pieprz w ilości do smaku
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować staropolskie gołąbki? Przepis Tomasza Strzelczyka jest niezawodny
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Wkładamy ją do dużego garnka wypełnionego osolonym wrzątkiem i sparzamy, tak, aby oddzielić liście. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy jedną pokrojoną w kostkę cebulę.
Mniej więcej 1/3 porcji pieczarek ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy je do cebuli i podgrzewamy całość, aż grzyby się znacznie zredukują. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Odciskamy je z soku i wrzucamy na patelnię.
Usuwamy ewentualny nadmiar płynu, odparowując go i studzimy farsz. Przenosimy go do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Ziemniaczaną masę zawijamy w kapuściane liście, formując gołąbki. Układamy je w formie, której dno również wykładamy kapustą. Dwie cebule siekamy i szklimy na patelni. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, które odłożyliśmy wcześniej na sos.
Smażymy wszystko wraz ze świeżym tymiankiem. Solimy i posypujemy pieprzem. Zalewamy odrobiną bulionu lub wodą oraz śmietaną. Mieszamy i przelewamy do naczynia z gołąbkami. Pieczemy przez 80 minut — kapusta musi zmięknąć, by były smaczne.
Wskazówka: zamieniając klasyczną śmietanę na sojowy lub owsiany odpowiednik oraz smażąc na oleju, uzyskamy danie wegańskie.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite gołąbki. Szczególnie polecamy jarską recepturę wykorzystującą soczewicę czerwoną i fetę. Być może skusi was też sprawdzony patent na ten przysmak w sosie pomidorowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jesienny pieczony kurczak z jabłkami i cebulą. Prosty przepis na niedrogi obiad
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. Przepis na deser podbija Internet
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA