Zapomniany przepis na śledzie wigilijne. Wyśmienita potrawa z Kresów
Śledzie na Wigilię to już pyszna tradycja. Warto przyrządzić je według dawnej receptury, która pochodzi z Kresów. Śledzie w cieście wychodzą doskonale. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.
Śledzie na Wigilię w każdym domu
Śledzie są jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw . Zwykle przyrządzamy je w oleju lub pod apetyczną pierzynką, czy w śmietanie. Jednak zapomniany przepis z Kresów też jest wart poznania. Dzięki niemu każdy przygotuje znakomite śledzie w cieście.
Ryby są delikatne i mają posmak masła. Do tego chrupiące, usmażone na złoty kolor, rozpływają się w ustach . Tak przyrządzone ryby będą smakować z dodatkiem świeżego pieczywa i chrzanu. Poniżej prezentujemy przepis na wyborne śledzie w cieście na Wigilię.
Jak przygotować śledzie w cieście?
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 1 szklanka mleka
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zaczniemy od roztopienia masła, a gdy lekko ostygnie, dodamy go do mleka. Składniki łączymy z mąką, jajkami, solą i pieprzem . Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Teraz zajmiemy się rybą . Filety śledziowe kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, a rybę zanurzamy w cieście . Smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Śledzie wigilijne smaczne i chrupiące
Śledzie w cieście są bardzo smaczne i delikatne. To zasługa mleka i masła dodanego do ciasta. Ryba z patelni wychodzi też chrupiąca i ma piękny złoty kolor. Przygotowanie tego dania wigilijnego jest proste . Nie zabiera też dużo czasu.
Dlatego zróbmy śledzie w cieście na Wigilię . Chrupiąca ryba będzie najlepsza z dodatkiem chrzanu. Jest tak dobra, że szybko zniknie ze stołu . Z przyrządzeniem śledzi w cieście poradzi sobie nawet osoba, która nie ma doświadczenie w gotowaniu. Pisaliśmy o tym, jakiej ryby nigdy nie kupować na święta. Polecaliśmy przepis na pieczoną gęś na święta.
Źródło: gotowanie.onet.pl