Smakosze.pl Przepisy Zapomniany przepis na śledzie wigilijne. Wyśmienita potrawa z Kresów
Fot. Shutterstock/robert666

Zapomniany przepis na śledzie wigilijne. Wyśmienita potrawa z Kresów

21 grudnia 2024

Śledzie na Wigilię to już pyszna tradycja. Warto przyrządzić je według dawnej receptury, która pochodzi z Kresów. Śledzie w cieście wychodzą doskonale. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.

Śledzie na Wigilię w każdym domu

Śledzie są jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw . Zwykle przyrządzamy je w oleju lub pod apetyczną pierzynką, czy w śmietanie. Jednak zapomniany przepis z Kresów też jest wart poznania. Dzięki niemu każdy przygotuje znakomite śledzie w cieście.

Ryby są delikatne i mają posmak masła. Do tego chrupiące, usmażone na złoty kolor, rozpływają się w ustach . Tak przyrządzone ryby będą smakować z dodatkiem świeżego pieczywa i chrzanu. Poniżej prezentujemy przepis na wyborne śledzie w cieście na Wigilię.

śledzie
Fot. Canva/gbh007
Nie trąci mułem, a po usmażeniu jest soczysty i delikatny. Trik babci na wigilijnego karpia

Jak przygotować śledzie w cieście?

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zaczniemy od roztopienia masła, a gdy lekko ostygnie, dodamy go do mleka. Składniki łączymy z mąką, jajkami, solą i pieprzem . Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Teraz zajmiemy się rybą . Filety śledziowe kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, a rybę zanurzamy w cieście . Smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Śledzie wigilijne smaczne i chrupiące

Śledzie w cieście są bardzo smaczne i delikatne. To zasługa mleka i masła dodanego do ciasta. Ryba z patelni wychodzi też chrupiąca i ma piękny złoty kolor. Przygotowanie tego dania wigilijnego jest proste . Nie zabiera też dużo czasu.

Dlatego zróbmy śledzie w cieście na Wigilię . Chrupiąca ryba będzie najlepsza z dodatkiem chrzanu. Jest tak dobra, że szybko zniknie ze stołu . Z przyrządzeniem śledzi w cieście poradzi sobie nawet osoba, która nie ma doświadczenie w gotowaniu. Pisaliśmy o tym, jakiej ryby nigdy nie kupować na święta. Polecaliśmy przepis na pieczoną gęś na święta.

ryby
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapomnij o wielkim garze z wodą. Tak szybciej sparzysz kapustę do gołąbków
Pierogi z tym farszem są lepsze niż z kapustą i grzybami. Od lat robię je na Wigilię
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy