Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Sałatka szwedzka z ogórków jest 100 razy lepsza
Sezon na ogórki rozpocznie się już wkrótce. W tym roku oprócz kiszonych i małosolnych przetworów przygotuj także sałatkę szwedzką. Jej smak zachwyci każdego smakosza, a ogórki nigdy nie były tak smaczne. Sposób jest banalnie prosty.
Ogórki nie tylko do kiszenia
Ogórki to świetne warzywo, na który sezon rozpoczyna się na początku lipca. Zazwyczaj robi się z nich kiszone przetwory na zimę oraz ogórki małosolne. Ich smak jest wtedy znakomity. Nie każdy jednak wie, że można przygotować z nich coś jeszcze.
Chodzi o sałatkę szwedzką, która składa się przede wszystkim z ogórków. Nigdy to popularne warzywo nie smakowało lepiej. Zrób ją z przepisu umieszczonego w dalszej częścią artykułu, a nie zawiedziesz się. To smaczny dodatek do każdego obiadu .
Nie tylko ogórki
Najważniejszym składnikiem są ogórki. Pamiętaj, że muszą być dojrzałe, a przede wszystkim świeże. Oprócz nich potrzebne są takie produkty, z których przygotujesz zalewę. Nie ma ich zbyt wiele, a wszystkie znajdziesz na liście, która znajduje się poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Menu Dorotki , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1,5 l + 1,1 l wody
- 150 g soli
- 500 g cukru
- 400 ml octu
- liście laurowe
- gorczyca
- ziela angielskie
- pieprz w ziarnach
Przepis na sałatkę szwedzką
Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Dokładnie je wyszoruj, a następnie odetnij ich końcówki. Warzywo pokrój w cienkie plastry. Do miski wlej 1,5 litra wody i wsyp sól. Dokładnie wymieszaj składniki, aby sól się rozpuściła. Plasterki ogórków umieść w roztworze i mocz je przez godzinę.
W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka wlej 1100 mililitrów wody, wsyp cukier i dodaj dwa iście laurowe. Wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, wlej ocet i wymieszaj.
Ogórki odcedź, a następnie przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Zalej je zalewą, a następnie do każdego słoika dodaj po trzy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy. Słoiki szczelnie zakręć, a później poddaj je pasteryzacji. Słoiki gotuj przez 10 minut od zagotowania wody. Gotowe przechowuj w chłodnym miejscu do góry dnem. Sprawdź