Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Sałatka szwedzka z ogórków jest 100 razy lepsza
Fot. YouTube/Menu Dorotki

Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Sałatka szwedzka z ogórków jest 100 razy lepsza

25 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na ogórki rozpocznie się już wkrótce. W tym roku oprócz kiszonych i małosolnych przetworów przygotuj także sałatkę szwedzką. Jej smak zachwyci każdego smakosza, a ogórki nigdy nie były tak smaczne. Sposób jest banalnie prosty.

Ogórki nie tylko do kiszenia

Ogórki to świetne warzywo, na który sezon rozpoczyna się na początku lipca. Zazwyczaj robi się z nich kiszone przetwory na zimę oraz ogórki małosolne. Ich smak jest wtedy znakomity. Nie każdy jednak wie, że można przygotować z nich coś jeszcze.

Chodzi o sałatkę szwedzką, która składa się przede wszystkim z ogórków. Nigdy to popularne warzywo nie smakowało lepiej. Zrób ją z przepisu umieszczonego w dalszej częścią artykułu, a nie zawiedziesz się. To smaczny dodatek do każdego obiadu .

plastry ogórków.jpg
Fot. YouTube/Menu Dorotki
Myję, wkładam do słoika i zalewam. Tę domową fasolkę konserwową zawsze mam w swojej spiżarni

Nie tylko ogórki

Najważniejszym składnikiem są ogórki. Pamiętaj, że muszą być dojrzałe, a przede wszystkim świeże. Oprócz nich potrzebne są takie produkty, z których przygotujesz zalewę. Nie ma ich zbyt wiele, a wszystkie znajdziesz na liście, która znajduje się poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Menu Dorotki , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1,5 l + 1,1 l wody
  • 150 g soli
  • 500 g cukru
  • 400 ml octu
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • ziela angielskie
  • pieprz w ziarnach

Przepis na sałatkę szwedzką

Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Dokładnie je wyszoruj, a następnie odetnij ich końcówki. Warzywo pokrój w cienkie plastry. Do miski wlej 1,5 litra wody i wsyp sól. Dokładnie wymieszaj składniki, aby sól się rozpuściła. Plasterki ogórków umieść w roztworze i mocz je przez godzinę.

W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka wlej 1100 mililitrów wody, wsyp cukier i dodaj dwa iście laurowe. Wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, wlej ocet i wymieszaj.

Ogórki odcedź, a następnie przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Zalej je zalewą, a następnie do każdego słoika dodaj po trzy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy. Słoiki szczelnie zakręć, a później poddaj je pasteryzacji. Słoiki gotuj przez 10 minut od zagotowania wody. Gotowe przechowuj w chłodnym miejscu do góry dnem. Sprawdź

zalewa sałatka.jpg
Fot. YouTube/Menu Dorotki
Wszyscy tylko truskawki i czereśnie, a ja wolę ten owoc. Korzyści z jego jedzenia są nieocenione
Wszyscy czekają na wiosenną koperkową według Ani Starmach. I jedzą, aż im się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy