Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o ważeniu składników. Ciasto 12 łyżek za każdym razem wychodzi nieziemsko puszyste
Canva / A_Lein

Zapomnij o ważeniu składników. Ciasto 12 łyżek za każdym razem wychodzi nieziemsko puszyste

12 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mamy najlepszy przepis na ciasto. Jest tak prosty, że niemal nie trzeba go zapisywać. Jego główne składniki występują bowiem w takiej samej ilości. Stąd właśnie jego nazwa - ciasto 12 łyżek.

Skąd pochodzi ciasto 12 łyżek?

Przepis na ciasto 12 łyżek swoje korzenie ma we Włoszech. To właśnie tam przygotowuje się je na co dzień i od święta. Kilka tanich składników i zaledwie 30 minut pracy wystarczy, by cieszyć się tym niezwykłym deserem. Zapewniamy, że posmakuje każdemu domownikowi.

Ciasto 12 łyżek można urozmaicać. Dodaj do niego ulubione wypełnienie. Sprawdzą się bakalie, suszone lub świeże owoce, kawałki czekolady, a nawet przyprawy korzenne. Dzięki temu za każdym razem może na nowo zaskakiwać smakiem.

Podgrzej naleśniki w popularnym napoju. Tak delikatnych jeszcze nie jadłeś

Przepis na proste i pyszne ciasto 12 łyżek

Składniki:

  • 12 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Jak przyrządzić niezwykłe ciasto 12 łyżek?

Jajka do ciasta 12 łyżek wbij do dużej miski . Dodaj do nich sól, cukier i ubij całość mikserem na puszysta masę . Następnie wlej mleko i sok wyciśnięty z cytryny . Mieszaj krótko na najniższych obrotach .

Do składników na ciasto 12 łyżek przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia . Ponownie wszystko wymieszaj. Masę wylej do foremki wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułką tartą .

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C . Piecz ok. 30 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy . Po upieczeniu wyjmij deser z formy i odstaw do ostudzenia . Przed podaniem udekoruj go cukrem pudrem . Ze wskazówkami babci Basi upieczesz najlepszą karpatkę . Mega szybką i prostą słodką przekąskę zaproponowała popularna aktorka .

mieszanie ciasta.png
Canva / SonjaBK
Jak wycisnąć z cytryny więcej soku? 3 najlepsze patenty
Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy