Smakosze.pl Przepisy Zaskakujący przepis Makłowicza na jajka po lyońsku
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Robert Makłowicz

Zaskakujący przepis Makłowicza na jajka po lyońsku

26 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Robert Makłowicz zna się na kuchni jak mało kto. Jego przepisy nie raz przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Z okazji nadchodzącej Wielkanocy dziennikarz podzielił się recepturami, które dobrze sprawdzą się w trakcie świąt.

Smakowite jajka po lyońsku od Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz aktualnie aktywnie działa na platformie YouTube. Właśnie tam zamieszcza swoje filmy, na których dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem. W trakcie jednego z nagrań wyjaśnił, jak należy przyrządzać parówki .

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek w różnej formie. Przeważnie po prostu gotujemy je na twardo i przyozdabiamy na pisanki . Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je zupełnie inaczej.

Na YouTube na kanale Robert Makłowicz, słynny dziennikarz podzielił się przepisem na wyjątkowe jajka po lyońsku. Właśnie z tego nagrania pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Wyborne jajka zachwycają fantastycznym smakiem, któremu bardzo ciężko się oprzeć .

Jajka po lyońsku są specjałem rodem z Francji. Receptura, która pozwala na ich przygotowanie, jest banalnie prosta . Wystarczy postępować zgodnie z przepisem Roberta Makłowicza. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 8 jajek

  • 3 dorodne cebule

  • 20 g masła

  • 10 g mąki

  • 200 ml białego wytrawnego wina

  • 15 g tartej bułki

  • 50 g sera ementaler

  • zmielona gałka muszkatołowa

  • sól

(Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Robert Makłowicz)

Jajka w niecodziennej odsłonie

Na początku musimy ugotować jajka na twardo. Robert Makłowicz zaleca umieszczenie ich najpierw w zimnej wodzie. Jajka powinny gotować się przez około 5 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy je w cieple. Dzięki temu nie będą one miały brzydkiej ciemnej otoczki wokół żółtka .

Cebule kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone warzywa. Całość dusimy na małym ogniu. Cebula powinna zmięknąć. Kiedy już to nastąpi, dosypujemy mąkę i bułkę tartą. Grudki rozpuszczamy białym winem. Kontynuujemy podgrzewanie tak, aby nadmiar trunku odparował . Wszystko doprawiamy.

Jajka obieramy i kroimy na plasterki. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy wysmarować masłem. Jajka przykrywamy duszoną cebulą, a na nią wykładamy starty ser. Wszystko pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Godne uwagi są również krokiety ziemniaczane od Roberta Makłowicza . Warto także zobaczyć świąteczny odcinek, w którym ekspert przyrządza jajka po lyońsku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Robert Makłowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy