Weź wrzątek, zalej to i podlej sadzonki pomidorów. Zbiory będą ogromne
Oto najlepszy domowy nawóz dla młodych roślin. Wystarczy przygotować sobie zapas tego dobroczynnego produktu, a następnie nawozić nim sadzonki, dopóki nie trafią do ziemi.
Nawożenie sadzonek pomidorów
Pomidory to bardzo wdzięczne w domowej uprawie warzywa (a tak naprawdę owoce). Wiele satysfakcji może dać wyhodowanie choć kilku z nich w doniczce na balkonie. Prawdziwi domowi ogrodnicy, mający dostęp do kawałka ziemi, mogą jednak zapewnić sobie nieco więcej niż tylko satysfakcję. Kilkanaście krzaków pomidorów daje całe lato regularnego jedzenia sałatek.
Domowe pomidory są jednak najlepsze, kiedy są ekologiczne. W końcu to jedna z podstawowych korzyści samodzielnej uprawy. Zamiast opryskiwać i podlewać kupnymi chemikaliami, przygotujmy więc własne.
Zwykłe ciasto na pierogi to kit, ten przepis jest rewelacyjny. Szkoda, że tak późno go znalazłemKiedy sadzić pomidory
Do ziemi pomidory trafić powinny po okresie tzw. zimnych ogrodników. To czas w połowie maja, zakończony imieninami Zofii, czyli Zimną Zośką 15 dnia tego miesiąca. Po tym czasie, jak dekretuje wiedza ludowa, nie występują już przymrozki, które mogłyby zaszkodzić naszym warzywom.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jednak już dwa miesiące wcześniej przygotowujemy sadzonki pomidorów, które wykiełkują i wyrosną w domowym cieple. Potrzebują wtedy zwłaszcza mikroelementów, które wzmocnią krzaczki i zahartują do warunków na zewnątrz. Do najważniejszych należy potas i fosfor, które pobudzają rozwój, a następnie kwitnienie rośliny.
Domowy nawóz z banana
Gotowe nawozy można kupić w sklepie, ale nie trzeba wiele wysiłku, by przygotować własne. Do najłatwiejszych należy nawóz ze skórek bananów. Ta niejadalna część uwielbianego owocu ma wiele potasu, który chętnie odda domowemu nawozowi.
Skórkę ze zjedzonego banana kroimy na małe kawałki. W litrowym słoiku zalewamy je wrzącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem, by w słoiku nie zalęgły się muszki, i odstawiamy na blacie w kuchni.
Domowy nawóz bananowy
Nawóz jest gotowy po dwóch dobach. Należy wtedy odcedzić go, pozbywając się zużytych skórek bananów. Nawozem podlewamy pomidory raz na jakiś czas, co ok. 2 tygodnie.
Do domowych nawozów zaliczają się też skorupki jajka. Rozbite na pył, dostarczają do gleby wapń, z którego się składają. Warto rozdrobnić je moździerzem, nie używając blendera, który twarde skorupki łatwo stępią.
Poznaj też sekrety liści laurowych i śledzie od Magdy Gessler.