Zdradzamy recepturę na pańską skórkę. 1-listopadowy przysmak zrobisz z prostych składników
Biało-różowe cukierki zaklejające usta wpisały się już na dobre, jako słodycz towarzysząca obchodom Dnia Wszystkich Świętych. Mowa oczywiście o pańskiej skórce, którą tego dnia możemy kupić na rozlicznych stoiskach. A gdyby można ją było zrobić w domowym zaciszu?
Pańska skórka zależnie od regionu znana jest także pod nazwami "szczypka" lub "miodek turecki". Niezależnie jednak jak ją określimy, smak pozostaje niezmiennie doskonały. Samo przyrządzenie zaś jest prostsze, niż myślisz. Zaskocz swoich domowników tym charakterystycznym łakociem.
Przepis na tradycyjną pańską skórkę
Składniki:
4 białka jaja kurzego
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki czerwonego syropu (np. malinowy, różany, wiśniowy itp.)
Jak zrobić pańską skórkę we własnej kuchni?
Aby przygotować domową pańską skórkę, zacznij od wlania do rondelka szklanki wody. Następnie dodaj do niej cukier, zamieszaj składniki i postaw garnek na niewielkim ogniu. Cukrowy syrop gotuj do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się dość duże bąble o bursztynowym odcieniu.
W międzyczasie ubij białka jaj do pańskiej skórki. Kiedy piana będzie już sztywna, zacznij do niej powolutku dodawać przygotowany wcześniej karmel. Następnie dołóż jeszcze cukier wanilinowy i mieszaj całość 10-12 minut, aż masa będzie gęsta.
Gotową masę na pańską skórkę podziel na dwie części. Jedną z nich przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą zmiksuj z czerwonym syropem, aż nabierze jednolitej, różowej barwy. Kolorową połowę masy wyłóż na wierzch tej białej i kiedy zawartość foremki wystygnie, wstaw całość pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Schłodzoną pańską skórkę pokrój na małe kawałki za pomocą ostrego noża. Pozawijaj je indywidualnie w woskowany papier śniadaniowy. Tak przygotowane domowe cukierki gotowe są do jedzenia. Z arsenału domowych łakoci polecamy wyśmienite krówki. Ciasto o smaku popularnych kukułek to zaskakujący pomysł na deser.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Barszcz czerwony z ziemniakami. Prosty obiad jak za dawnych lat
5 pomysłów na wykorzystanie głąba z kapusty. Nigdy więcej go nie wyrzucisz
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama