Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce, wymieszaj z cynamonem i zawiń w ciasto. Dla mnie to najlepsze pierogi z owocami
Fot. Canva/millermountainman

Zetrzyj na tarce, wymieszaj z cynamonem i zawiń w ciasto. Dla mnie to najlepsze pierogi z owocami

22 lipca 2024

Przygotuj pierogi na słodko i podaj je na letni obiad. To apetyczne danie z owocami zrobisz dzięki prostemu przepisowi. Na jednej dokładce tak smacznych pierogów na pewno się nie skończy.

Pierogi na słodko pełne smaku i owoców

Zastanawiasz się, co przyrządzić na letni obiad? Jeśli brakuje ci pomysłów, to zrób pierogi . Jednak przygotuj je wyjątkowej wersji na słodko . Takie danie będzie smakować całej rodzinie. Pierogi na słodko będą idealne na letni obiad.

Wystarczy, że zetrzesz jabłka na tarce, dodasz cynamon i tak apetyczną masę zawiniesz w ciasto . Wkrótce na stół trafią pierogi z jabłkami i cynamonem. Soczyste i pachnące skuszą każdego domownika. Poniżej znajdziesz przepis na to danie.

pierogi
Fot. Canva/Streitel
Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Bez piekarnika i brudzenia rąk

Jak zrobić pierogi z jabłkami i cynamonem?

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 4 jabłka
  • cynamon

Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta z mąki, ciepłej wody i soli. Ciasto dobrze wyrób i zagnieć. Potem zajmij się przygotowaniem nadzienia do pierogów na słodko . Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Z owoców odciśnij nadmiar soku i wsyp cynamon do jabłek. Składniki dokładnie wymieszaj i zajmij się ciastem na pierogi . Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego szklanką krążki. Na każdy krążek nałóż nadzienie i zlep brzegi pierogów. Gotuj je w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi na słodko warte spróbowania

Pierogi na słodko możesz podać polane roztopionym masłem i posypane cukrem . Danie z jabłkami i cynamonem jest smaczne i warte przyrządzenia. Pierogi przygotuj na letni obiad, a cała rodzina chętnie je zje. U mnie w domu pierogi w takiej wersji cieszą się powodzeniem.

Dlatego każdemu polecam przepis na to danie . Warto z niego skorzystać, bo pierogi wychodzą pysznie. Pisaliśmy o tym, czego nie powinniśmy pić podczas upałów. Radziliśmy, jak zrobić idealny farsz do pierogów ruskich.

pierogi
Fot. Canva/titoslack

Źródło: doradcasmaku.pl

Ania miesza z musztardą i zalewa nią ogórki. Są lepsze nawet niż kiszone
Najgorsza ryba, jaką możesz podać swojemu dziecku. Jest wprost nafaszerowana toksynami
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy