Smakosze.pl Przepisy Dodaj do ziemniaków kiszoną kapustę i zapiecz, smak nie do opisania. Połączenie lepsze niż bigos i gołąbki razem wzięte
Screen filmu na kanale Dekoratorka na YouTube

Dodaj do ziemniaków kiszoną kapustę i zapiecz, smak nie do opisania. Połączenie lepsze niż bigos i gołąbki razem wzięte

11 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Ziemniaki są dla Polaków wyjątkowo ważnym warzywem. Dodajemy do wielu dań, w których najczęściej grają rolę wypełniacza. Wiele zup czy kotletów bez kartofli zwyczajnie nie byłoby tym samym. Jeśli chcesz sprawdzić nowe połączenie, przygotuj je wraz z kiszona kapustą.

Ziemniaki z kiszona kapustą lepsze, niż tradycyjny bigos?

Ziemniaki przybyły do nas wraz z powracającymi z Ameryki Łacińskiej konkwistadorami. Z początku Europejczycy nie traktowali tej rośliny w kontekście pokarmu - kwiaty ziemniaka są na tyle ładne, że przez dłuższy czas była rośliną ozdobną.

Dopiero później ludzie zorientowali się, że bulwy w ziemi są smaczne i bardzo odżywcze. Od tego momentu kuchnia przesyciła się potrawami z ziemniakami, które dodane mogą być praktycznie wszędzie. Jednym z najlepszych połączeń są pyrki i kiszona kapusta.

Jeśli uwielbiasz gołąbki czy bigos, zapiekane ziemniaki z kapustą posmakują ci jeszcze bardziej. Kluczem do sukcesu jest w tym przepisie odpowiednie dostosowanie kwaśności kapusty - jeśli jest zbyt sfermentowana, możesz zwyczajnie opłukać ją pod bieżącą wodą. Świetną wersję tego przepisu pokazano na kanale Dekoratorka na YouTube.

Co więcej, przygotowanie tego przepisu jest banalnie proste i szybkie - wystarczy kierować się krokami podanymi poniżej.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiszona kapustą

Składniki:

  • 350 gram wędzonego boczku

  • 1 duża cebula

  • 3 jajka

  • ½ l mleka

  • 1 szczypta kminku mielonego

  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

  • sól

  • pieprz

  • 550 g kiszonej kapusty

  • 550 g ziemniaków

  • 150 g żółtego sera

  • odrobina masła do wysmarowania naczynia

Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę. Cebule obierz z zewnętrznej skórki i także posiekaj ją w małą kostkę. Na zimną patelnie wrzuć boczek i włącz gaz. Ważne, aby mięso smażyło się na wolnym ogniu, wtedy wytopi się z niego najwięcej tłuszczu.

Po chwili dodaj do boczku cebulę. Kiedy wszystko będzie zrumienione, przełóż zawartość patelni do innego naczynia. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Teraz przyszła kolei na resztę składników.

Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w plastry o grubości pół centymetra. Kapustę wypłucz jeśli trzeba. W misce wymieszaj jajko z mlekiem, kminkiem, solą , pieprzem i szczypiorkiem. Dno naczynia wyłóż połową ziemniaków.

Posyp kartofle solą i pieprzem. Wyłóż na nie połowę kapusty, na którą należy wyłożyć boczek z cebulą. Dodaj resztę kapusty i obłóż z wierzchu resztą ziemniaków. Zalej zawartość naczynia masą jajeczną i posyp ją startym serem.

Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, danie jest gotowe. Smacznego.

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy