Dodaj do ziemniaków kiszoną kapustę i zapiecz, smak nie do opisania. Połączenie lepsze niż bigos i gołąbki razem wzięte
Ziemniaki są dla Polaków wyjątkowo ważnym warzywem. Dodajemy do wielu dań, w których najczęściej grają rolę wypełniacza. Wiele zup czy kotletów bez kartofli zwyczajnie nie byłoby tym samym. Jeśli chcesz sprawdzić nowe połączenie, przygotuj je wraz z kiszona kapustą.
Ziemniaki z kiszona kapustą lepsze, niż tradycyjny bigos?
Ziemniaki przybyły do nas wraz z powracającymi z Ameryki Łacińskiej konkwistadorami. Z początku Europejczycy nie traktowali tej rośliny w kontekście pokarmu - kwiaty ziemniaka są na tyle ładne, że przez dłuższy czas była rośliną ozdobną.
Dopiero później ludzie zorientowali się, że bulwy w ziemi są smaczne i bardzo odżywcze. Od tego momentu kuchnia przesyciła się potrawami z ziemniakami, które dodane mogą być praktycznie wszędzie. Jednym z najlepszych połączeń są pyrki i kiszona kapusta.
Jeśli uwielbiasz gołąbki czy bigos, zapiekane ziemniaki z kapustą posmakują ci jeszcze bardziej. Kluczem do sukcesu jest w tym przepisie odpowiednie dostosowanie kwaśności kapusty - jeśli jest zbyt sfermentowana, możesz zwyczajnie opłukać ją pod bieżącą wodą. Świetną wersję tego przepisu pokazano na kanale Dekoratorka na YouTube.
Co więcej, przygotowanie tego przepisu jest banalnie proste i szybkie - wystarczy kierować się krokami podanymi poniżej.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiszona kapustą
Składniki:
-
350 gram wędzonego boczku
-
1 duża cebula
-
3 jajka
-
½ l mleka
-
1 szczypta kminku mielonego
-
1 łyżka siekanego szczypiorku
-
sól
-
pieprz
-
550 g kiszonej kapusty
-
550 g ziemniaków
-
150 g żółtego sera
-
odrobina masła do wysmarowania naczynia
Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę. Cebule obierz z zewnętrznej skórki i także posiekaj ją w małą kostkę. Na zimną patelnie wrzuć boczek i włącz gaz. Ważne, aby mięso smażyło się na wolnym ogniu, wtedy wytopi się z niego najwięcej tłuszczu.
Po chwili dodaj do boczku cebulę. Kiedy wszystko będzie zrumienione, przełóż zawartość patelni do innego naczynia. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Teraz przyszła kolei na resztę składników.
Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w plastry o grubości pół centymetra. Kapustę wypłucz jeśli trzeba. W misce wymieszaj jajko z mlekiem, kminkiem, solą , pieprzem i szczypiorkiem. Dno naczynia wyłóż połową ziemniaków.
Posyp kartofle solą i pieprzem. Wyłóż na nie połowę kapusty, na którą należy wyłożyć boczek z cebulą. Dodaj resztę kapusty i obłóż z wierzchu resztą ziemniaków. Zalej zawartość naczynia masą jajeczną i posyp ją startym serem.
Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, danie jest gotowe. Smacznego.
Źródło: onet.pl