Smakosze.pl Przepisy Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym
canva/ninafirsova

Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym

6 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym to doskonały dodatek do dań mięsnych, steków, schabu. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielny posiłek w towarzystwie boczku lub grillowanego oscypka. Ziemniaki pieczone są w mundurkach i tym samym zyskują wspaniały smak, jak z ogniska. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki z masłem czosnkowym.

Ziemniaki pieczone w folii są niezwykle smaczne. Wyjątkowy aromat zawdzięczają pieczeniu w mundurkach z masłem czosnkowym i tymiankiem. Pieczone w folii aluminiowej są delikatne, miękkie w środku, z wyraźną nutą ziół i czosnku. Tego połączenia koniecznie musisz spróbować.

Do przygotowania ziemniaków pieczonych użyj ziemniaków mącznych, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie magazynują w sobie wody i są sypkie. Najlepszymi do dania ziemniakami będą ziemniaki typu C, między innymi: bryza, gracja, tajfun, jutrzenka.

Ziemniaki często goszczą na moim stole, jednak ciągle przygotowuję z nich nowe potrawy. Jeśli również przejadły Ci się w tradycyjnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonałe pieczone ziemniaki Hasselback z salami i czosnkiem.

Przepis na ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 5 ząbków czosnku

  • 150 g masła

  • sól, pieprz

  • gałązki tymianku

Jak przygotować ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym?

Ziemniaki umyj i gotuj przez 30 minut w całości w osolonej wodzie (nie obieraj). Przygotuj masło czosnkowe: w małym rondelku rozpuść masło i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie odstaw do przestygnięcia.

Każdego ziemniaka połóż na kawałku folii spożywczej, natnij, delikatnie rozchyl dwie części i wlej odrobinę masła z czosnkiem. Na górę połóż gałązkę - dwie tymianku, zawiń folię.

Przygotowane ziemniaki połóż na blasze i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 20 minut, podawaj na ciepło z masełkiem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy