Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym
Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym to doskonały dodatek do dań mięsnych, steków, schabu. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielny posiłek w towarzystwie boczku lub grillowanego oscypka. Ziemniaki pieczone są w mundurkach i tym samym zyskują wspaniały smak, jak z ogniska. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki z masłem czosnkowym.
Ziemniaki pieczone w folii są niezwykle smaczne. Wyjątkowy aromat zawdzięczają pieczeniu w mundurkach z masłem czosnkowym i tymiankiem. Pieczone w folii aluminiowej są delikatne, miękkie w środku, z wyraźną nutą ziół i czosnku. Tego połączenia koniecznie musisz spróbować.
Do przygotowania ziemniaków pieczonych użyj ziemniaków mącznych, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie magazynują w sobie wody i są sypkie. Najlepszymi do dania ziemniakami będą ziemniaki typu C, między innymi: bryza, gracja, tajfun, jutrzenka.
Ziemniaki często goszczą na moim stole, jednak ciągle przygotowuję z nich nowe potrawy. Jeśli również przejadły Ci się w tradycyjnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonałe pieczone ziemniaki Hasselback z salami i czosnkiem.
Przepis na ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym
Składniki na 4 porcje:
-
1 kg młodych ziemniaków
-
5 ząbków czosnku
-
150 g masła
-
sól, pieprz
-
gałązki tymianku
Jak przygotować ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym?
Ziemniaki umyj i gotuj przez 30 minut w całości w osolonej wodzie (nie obieraj). Przygotuj masło czosnkowe: w małym rondelku rozpuść masło i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie odstaw do przestygnięcia.
Każdego ziemniaka połóż na kawałku folii spożywczej, natnij, delikatnie rozchyl dwie części i wlej odrobinę masła z czosnkiem. Na górę połóż gałązkę - dwie tymianku, zawiń folię.
Przygotowane ziemniaki połóż na blasze i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 20 minut, podawaj na ciepło z masełkiem.