Pieczone ziemniaki Hasselback - pokochasz ich smak
Szukasz pomysłu na szybki obiad, kolację lub dodatek do dań z grilla? Przygotuj ziemniaki Hasselback, które zachwycą wszystkich swoim wyglądem, smakiem i doskonale przypieczoną, zarumienioną skórką. Pieczone ziemniaki Hasselback możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, np. z pikantnym salami, czosnkiem i rozmarynem.
Pieczone ziemniaki Hasselback wywodzą się ze Szwecji a ich smak sprawił, że szybko stały się popularne na całym świecie. Podawane są zarówno w restauracjach jako dodatek do steków i duszonego mięsa, jak i na ulicznych festiwalach kulinarnych. Ziemniaki Hasselback bez problemu przygotujesz również w domu.
Fenomenem pieczonym ziemniaków Hasselback jest prosty, szybki przepis i niezwykła różnorodność smaków. Ziemniaki doskonale smakują przekładane każdymi dodatkami. Możesz zapiec je tradycyjnie z solą, z ziołami, cebulką, czosnkiem, śmietaną, ulubionym serem, boczkiem, salami, ostrymi papryczkami. Opcji jest naprawdę wiele, możesz więc bawić się smakami, próbując wielu połączeń.
Do przygotowania pieczonych ziemniaków Hasselback używaj wyłącznie mącznych odmian typu C, np: Agnes, Agata, Gracja, Finezja. Ziemniaki te charakteryzują się jasnym wyglądem, a po upieczeniu będą doskonale chrupiące i zbite. Wodniste ziemniaki rozgotują się w piekarniku, psując cały efekt dania.
Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie ziemniaków do obiadu - tu znajdziesz przepis na doskonałe ziemniaki pieczone w mundurkach, które smakują jak z ogniska i są niezwykle aromatyczne.
Przepis na pieczone ziemniaki Hasselback
Składniki na 4 porcje:
8 dużych, młodych ziemniaków
łyżeczka soli
4 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
plasterki salami pepperoni
odrobina chili lub ostrej papryki w proszku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku
Jak przygotować pieczone ziemniaki Hasselback?
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i zrób na nich jak najcieńsze nacięcia. Aby nie przekroić całego ziemniaka, połóż go na drewnianej łyżce i nacinaj, aż poczujesz opór.
Każdego ziemniaka dokładnie obtocz wymieszanym olejem z solą, następnie włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku z opcją góra-dół przez 40 minut. Naczynie żaroodporne musi być zamknięte.
Wyciągnij z piekarnika ziemniaki, w każde nacięcie włóż plasterek salami, w co drugie-trzecie natomiast plasterek czosnku. Ziemniaki oprósz chili lub ostrą papryką, połóż gałązki rozmarynu i ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut, tym razem jednak bez przykrycia, aby ziemniaki były miękkie i ładnie zarumienione.
Smacznego.