Zniewalające rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie
Rzodkiewki są przepysznymi warzywami, które często goszczą na naszych stołach. Przeważnie jadamy je na surowo, jednak nic nie stoi na przygotować z nich fantastyczne przetwory. Rzodkiewki w zalewie zrobią furorę wśród domowników.
Bez wątpienia rzodkiewki są bliskie sercom wielu smakoszy. Nie bez powodu są z miłą chęcią zajadane zarówno w formie dodatku do dań, jak i niezależnej przekąski. Tym razem postawimy na rzodkiewki w słodko-kwaśnej zalewie.
Przepyszne rzodkiewki zniewalają fantastycznym smakiem
Nie da się ukryć, że rzodkiewki wyróżniają się na tle innych warzyw. Dotyczy to ich wyglądu oraz walorów smakowych. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przygotować kiszone rzodkiewki . Dziś wypróbujemy inny przepis.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowane warzywa cieszą się sporym zainteresowaniem smakoszy. Okazuje się, że rzodkiewki również można przyrządzić w ten sposób. Warto skorzystać ze słodko-kwaśnej zalewy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
300 g rzodkiewek
-
100 ml octu 10%
-
100 ml wody
-
80 g cukru
-
10 g soli
-
4 g gorczycy
-
4 g ziaren czarnego pieprzu
-
liść laurowy
Przepis na rzodkiewki w słodko-kwaśnej odsłonie
Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki. Przekładamy je do słoików. W garnku mieszamy wodę oraz ocet. Całość wzbogacamy o cukier, sól, gorczycę, pieprz oraz liść laurowy. Mieszankę podgrzewamy.
Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Cukier musi się w pełni rozpuścić. Gdy już to nastąpi, wyłączamy ogień. Pozwalamy mieszance trochę wystygnąć. Kiedy będzie jeszcze gorąca, przelewamy ją do słoików .
Naczynia zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Rzodkiewki nadają się do jedzenia już po dobie. Warto wykorzystać je w formie dodatku obiadowego. Godny uwagi jest przepis na przepyszne kotlety de volaille .
Canva / Vaivirga
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Jagodzianka